Anna-Carolinas krig

Anna-Carolinas krig av Mats Wahl, Bonnier Junior förlag,  1986

Efter att ha har läst Peter Englunds Ofredsår och Elsi Rydsjös Karolinas Poltava blev jag sugen på en bok som skildrar unga i krig. Englunds och Rydsjös beskriver krig under 1600-talet respektive 1700-talet, Englunds bok ur ett delvis manligt perspektiv och Rydsjös bok ur ett kvinnligt perspektiv. Då passade det perfekt att läsa om ett krig ur ett barns (på gränsen till kvinna) perspektiv. Att jag hittade den var mer en slump än med vilje. Jag handlar mycket på loppis och second hand så detta var i mina ögon ett fynd.

Jag skulle vilja kalla bokens komposition proggresiv. I korta drag så gäller grundmönstret: Hemma-Uppbrott hemmifrån-Äventyr- Hemkomst. Men boken sträcker sig under en lång period i såväl år som geografi så jag skulle också vila benämna den som att den har en kedjehandling. Händelser avlöser varandra genom hela boken. Anna-Carolina färdas på olika sätt framåt genom historien och möter och lämnar personer som alla påverkar henne men som sinsemellan nästan aldrig träffas. Handlingsförloppet följer även det den generella intrigen: Exposition- Förvecking-Kulmen- Lösning.

Anna-Carolina är en stark ung kvinna på 16 år vars bror som är ett år yngre och klenare skall mönstra in i kriget. Anna-Carolina ser ju att det aldrig kommer att gå utan hon tar sin brors ställe i hopp om att kunna smita vid första bästa tillfälle. Men det gick inte som tänkt och hon blir kvar i kriget fram till 1632 då hon slutligen kommer hem.

Miljön är väldigt karg och hård. Anna-Carolinas val, att ta sin brors plats, får hon ångra många gånger men hon förstår också att varje situation som hon hamnar i löser hon bättre än sin bror. Hon märker också att ”utklädd” till ung man har hon större fördelar än som ung kvinna och de olika trix hon lär sig med tiden för att lura omgivningen, på varför hon är bandagerad runt bröstet och måste huka då hon kissar, är roliga och ibland otroliga. Ex: ” vi fick kavalleriet på oss och blev instängda i ett hus. Då vi slog oss ut tog jag två skador. Den ena skadan har jag i bröstet. Det är ett öppet sår som inte läker. Det blöder inte och det kommer inte vätska ur det. Det bara finns där. Men värre är att jag tog en skada mellan benen så att jag inte riktigt är karl längre.”

Men man får dock tänka på att omgivningen inte ”letar” efter en kvinna och inte har någon anledning att misstänka något.

Jag känner att Wahl har läst på något, för händelserna sker i verklig kronologi och det förstärker äktheten och därmed känslan av att händelsen skulle kunna vara sann. Det talade språket i boken förstärker också att detta hände för länge sedan …Författaren målar upp en bild av Anna-Carolina som en otroligt stark ung kvinna som vi alla kan identifiera oss med vid olika tillfällen. Hon gör val som skulle vara helt obegripliga i vår nutid för många men i vissa delar av världen är det nog många kvinnor som gör just dessa val med en helt annan utgång än för Anna-Carolin.

Man får nog säga att boken har ett Lyckligt Slut, trots allt.

Bokens framsida ger en bild av hur Anna-Carolina ser ur som soldat, och hur ett anfall startar. Texten i boken målar fint upp miljöer och personer. Den talade texten förstärker att detta skedde för länge sedan.

Jag tycker att det är viktigt att forska om den period som man skriver så att man inte( om det inte är menat) använder fel färger/tyger/vapen mm som undergräver riktigheten.

Moralfrågan kan vara viktig i en barnbok och i just Anna-Carolinas krig ställs hon inför många moraliska dilemman, både som kille och som tjej. Val görs och resonemang förs inombords och det gör historien mer verklig. För visst fanns det både onda och goda på bägge sidorna?

Anna-Carolina har en stark grund att stå på men hon väljer, vad man kan tycka fel, ibland för att rädda sig själv eller annan. Målet för henne är att överleva och det gör hon, men är alla val försvarbara för det? Det tål att diskutera…

Barnbok? Nja, bok för unga vuxna som kanske läser om krig och historia på gymnasiet…man bör ha någon referensram för att uppskatta handlingen…eller kanske inte för då kan man läsa boken ofärgad och bara rent skönlitterärt.

Klar 3:a

/ Maria

3 svar till “Anna-Carolinas krig

  1. Ping: När ryssarna kom | Hobbybibliotekarien

  2. Ping: Flickornas historia- världen | Hobbybibliotekarien

  3. Ping: Karolinska kvinnoöden | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s