Skam den som ger sig

Skam den som ger sig berättat för Jonas Esk, The Book Affair, 2023

Charlotte Kalla -En självbiografi. Kanske borde den hetat Ta mig på allvar eller Allvarligt talat?

Jag känner igen mig själv en hel del i Kallas bok men samtidigt inte. Att tornedalingar är konflikträdda, håller jag inte med om, däremot kanske konversationsrädda. Prata med varandra gjorde nog inte mina föräldrar heller, så mycket, och är man på olika nivåer i samtalet och inte kan möta varandra med ord, tar man till våld eller tystnar, men spagetti och korv var det ofta och jag älskar det!

Gillar också Kentas låt: Just idag är jag stark och spelar den ofta

När jag var ung åkte jag mycket skidor upp till 15 års ålder, men hade aldrig någon riktig skidkompis, viss var vi ett gäng som turades om att skjutsa på tävlingar men ingen av mina föräldrar eller mor-/farföräldrar var särskilt intresserade och jag ville bara åka skidor, ingen barmarksträning på somrarna. De som gjorde det drog ifrån, men i slutet av säsongen var jag ikapp. Det höll ett tag. På gymnasiet började jag med Styrketräning och basket istället. Kalla hade en bra back upp, varför hon inte trodde på sig själv vet bara hon men inte har det med Jante och Tornedalen att göra. Gunde Svan gick sin egen väg, varför kunde inte Kalla det, var det för att hon var tjej och egentligen inte visste sitt eget bästa…Många och långa samtal med vallare/tränare/psykolog/ledare som bekräftade henne, alla män, hjälpte för stunden men en inre skam-röst var ofta starkare. När männen sa: Du är bra! Sa den inre rösten något annat, varför sa den det? Det skulle vara intressant att höra. Att inte tas på allvar kan jag känna igen; pratar jag kvinnska, undrar jag, är de därför männen inte förstår? Kanske borde vi ha fler Kvinnor på lagledarnivå, eller kan bara männen leda?

Var det något nytt som kam fram i boken? Nja inte så mycket. Träningar, tävlingar, hotellnätter, matkontroll, utebliven mens, många samtal till olika personer som stått henne nära och en puss på munnen av Peter Settman på en idrottsgala som hon inte gillade. På slutet kommer Linn Svan in i bilden och hon verkar inte hålla käft utan vill göra på sitt eget sätt och kanske är det Kalla som banat väg för många av atleterna idag och det skall hon vara stort över om inte alla medaljerna betyder nått.

3:a // Maria E

Då jag läste boken om Zlatan kände jag att det vara Zlatan som berättade men här känner jag inte Kalla på samma sätt.

Lämna en kommentar