Hobbybibliotekarien

Hobbybibliotekarien är den ”titel” jag har då jag ”jobbar” med min hobby.

November 2022

Fria Emilia, Boskataskolan och Prästholmsskolan har fått uppdaterade sortiment inför julledigheten och höstmörkret. Det blev nog närmare 250 böcker/ bibliotek

Här ser ni urval från Fria Emilia och Boskataskolan

Augusti 2022

Nu har Boskataskolan i Luleå och Fria Emilia Friskola i Boden fått sina respektive skolbibliotek uppfräschade med sortering och nya böcker

Några bilder från Boskataskolan:

Några bilder från Fria Emila:

December 2021/Januari 2022

Ännu en skola har fått ett facelift på sitt skolbibliotek. Boskataskolan i Luleå denna gång. Ett roligt litet projekt som blev över förväntan bra. Bokhyllorna är tillfälliga i väntan på de nya som skall komma i mars.

Mars 2021 och Fria Emilias skolbibliotek har fått lite TLC. ca 40 nya titlar är inlagda och 10 kommer till veckan, flera av dem syns på bilderna

September 2020 och jag har fixat till och kompletterat skolbiblioteket på Örnässkolan. Det behövs lite mer handpåläggning där men det blev en liten uppryckning i alla fall:

7 Augusti 2019: Gjorde jag för tredje gången i ordning Norrskenets Friskola i Luleå, denna gång hade det inte brunnit utan skulle bara byta lokal. Jag blev nöjd och rektorn blev supernöjd med arbetet. Så här blev det:

1 Juni 2019: Michael Wiander bjuder in till bookrelease av Dexter Olssons äventyr del 3: Fångar i Luxor. Allt skedde på Medelhavsmuseet i Stockholm och självklart var jag där!

P1090324

Januari 2019: Jag har antagit Barn- och ungdomsboksutmaningen 2019:

utmaning 001

10 januari 2019: Ett skolbibliotek till har fått ett ansiktslyft, nu var det Furuparkskolan i Luleås tur. Det var ett litet men roligt projekt som uppskattades mycket av personalen vid skolan. Strukturera och gallra samt komplettera böcker och gör fint, var uppdraget. Jag uppskattade personalens engagemang och att de vågade säga vad de verkligen tyckte och vi kunde enas om en slutidé. Kul!!

Före: till höger, rakt fram och till vänster

Efter: Höger, rakt fram, vänster och längst bak i bilderbokshörnan.

25 augusti 2018: Dax för boksläpp! Del två av Michael Wianders äventyrsserie om Dexter Olsson. Flykten till vulkanön. Ett jättebra arrangemang där jag mötte författaren och barn som hjälpt honom att både hitta på nya karaktärer och skriva, genom att provläsa bitar av boken. Vi var ganska många i salen och jag minns särskilt en av frågorna från en 12 årig fan: Kommer du att ge ut en bok varje år? Eller går det fortare, hörda att det skall bli minst tio böcker och då kommer jag ju vara över 20 när sista boken kommer. Svaret var att det kommer att gå fortare…Själv tycker jag man kan läsa böckerna vid 55 års ålder också :-). Tack för boken!!

17 augusti 2018: Lite tätt inpå föregående skolbibliotek är nu Norrskenets Friskola i Luleå klar att tas i bruk inför HT start. Skolan eldhärdades förra året och bland allt annat slängdes alla böcker. Skolan är nu i totalrenoverad och i toppskick. Nytt för detta skolbibliotek är att de ville ha en småbarnshörna och det har de fått. Ett roligt och utmanande uppdrag är slutfört, 1320 titlar är inköpta till skolbiblioteket. Nedan finns några föreochefter bilder.

Före:

Efter:

13 april 2018: Invigning av Tallkronanskolans skolbibliotek. Författarna Michael Wiander och Therese Henriksson berättade om sig och sitt författande. Rektor Patricia Norberg klippte bandet och av mig fick skolan en ”Berättarpåse” och jag fick tårta. En bra dag!!

Våren 2018: Har exakt idag avslutat mitt senaste projekt, och hittills det roligaste. Jag har haft förmånen att få inreda och upphandla böcker och skyltmateriel till Luleå kommuns nyaste skola (tror jag) Tallkronanskolan. Projektet har pågått under drygt ett halvt år, och idag blev det klart. Jättefint!! Den 13 april kl 0900 är det invigning, med pompa och ståt.

Förebilder:

FÖRE 1
FÖRE 2

Efterbilder:

EFTER 4
EFTER 2
EFTER 3
EFTER 5
EFTER 6
EFTER 1

Bokmässan 2016: Så är den över och vi for hem med väskor fyllda med nya böcker till skolbiblioteket. Fantastiska dagar…hade nog gärna varit en dag till då mässan är enormt stor. Träffade Martin Widmark och Leif GW Persson, bara en sån sak.

maria-och-martin
p1040381
maria
massan

Hösten 2016: Jag har fått ett fantastiskt spännande uppdrag. Jag skall slå ihop två skolbibliotek till ett i Luleå, Svartöstadsskolan och Örnässkolans bibliotek och det måste vara klart den 19 augusti. En jobbig vecka, men nu är det klart och så här fint blev det:

P1040238
P1040237
P1040236
P1040234

Hösten 2014: Ännu ett skolbibliotek är färdigställt, Norrskenets friskola i Luleå. De har fått hjälp med möblering, uppmärkning, inloggning och inköp av 500 titlar i ett startpaket. Exponeringshyllor och boktråg är tillverkade av mig och min man och det skapar möjligheter att visa böcker på ett bättre sätt. Personalen har många och kreativa ideér och det kommer att bli ett bra skolbibliotek.

Luleå 1
Luleå2

Hösten 2013: Nu har jag ställt iordning ett till skolbibliotek. Lite mindre än Fria Emilias, men det är en bra början. Norrskenets Friskola har nu ett skolbibliotek med ca 1000 böcker som start. Lokalen medger inte så många fler böcker i dagsläget. Här nedanför ser ni hur det blev.

8. rakt fram
14. mot dörrarna

 

Hösten 2012: Nedan är bilder från Fria Emilia skolbibliotek.

Min hobby är skolbibliotek som jag upprättar, utvecklar och vidareutvecklar tillsammans med pedagoger på skolan. Här ovan ser man Fria Emilias skolbiblioteket där lånedatorn finns bredvid en liten läsgrupp i mitten av biblioteket. Det finns två stora exponeringshyllor i biblioteket. Den vänstra bilden visar  Hur det ser ut då man är på väg ut och den högra bilden då man är på väg in.

Från 1/7 2011 skall varje skola ha tillgång till skolbibliotek står det i nya skollagen- högst otydligt… Men vi har tolkat det till att ca 5000 titlar bör ett skolbibliotek ha och dessa skall vara anpassade till barnens åldrar, i detta fall från 6 till 16 år. Inget krav på vuxen skönlitteratur. På fackboksidan är det viktigt att det även där finns anpassade fakta för de olika åldrarna.

På denna blogg recenserar jag de böcker jag läser allt eftersom. Det är en mycket blandad kompott av litteratur. Jag använder denna sida som läsedagbok och tycker att det är kul om det kommer kommentarer på vad jag läst.

Maria E

/ Maria E

4 svar till “Hobbybibliotekarien

  1. Hej!

    Jag hör av mig angående min andra thriller ”Parsifal Direktivet” som kommer om en vecka, och undrar om du är intresserad av att få ett ex för påseende (e-bok, ljudbok eller inbunden)?

    Boken handlar om en hemlig grupp specialister vid den militära säkerhetstjänsten som under ett säkerhetstest av Ringhals kärnkraftverk upptäcker ett förberett sabotage. Spåret leder vidare till en konspiration som hotar att förändra Europa för alltid.

    Det är samma genre som ”36 timmar” av Bergman som du har recenserat tidigare.

    Min debutroman ”Operation Nordvind” har hittills sålt i ca 20 000 ex. Det har bl.a. fått Tidningen Svensk Bokhandel att utnämna mig till ”Sveriges hittills främsta egenutgivare …” (01/2013).

    Mer om boken: http://www.aldabergr.se/bocker/parsifal-direktivet

    Vänliga hälsningar

    Kaj

  2. Hej Maria,

    du har recenserat mina tidigare böcker om ”Prismagalaxen”. Nu är den sista delen klar. ”Prismagalaxen – Den spruckna planeten”. I den bjöd jag och mitt förlag in läsarna att rita illustrationer till e-boken. Projektet spreds över hela Sverige genom lärare, bibliotekarier och media. Det kom in 647 fantastiska bilder som ligger som ett klickbart index i boken. Om jag får din mailadress skickar jag gärna boken för recension 🙂 ingrid.remvall@gmail.com

  3. Vad bra med att läsarna får rita…ligger helt i linje med vad jag också kände då jag läste boken./ Maria E

Lämna en kommentar