När ryssarna kom

När ryssarna kom 001

När ryssarna kom av Börje Isaksson, Rabén&Sjögren, 2003

Clara Sophia Lindhes dagbok 1719. Clara Sophia är 14 år. Hon är av fin familj som lever på Skeppsbron i Stockholm. Genom hennes berättelse får vi uppleva ett fattigt Stockholm som kryllar av soldater och ett land som är mittemellan krig. På sommarstället kommer de alldeles inpå kriget och Clara Sophia och Lasse blir tillfångatagen på ett ryskt galärskepp. Lasse kan skärgården och tvingas vara lots. De lyckas till slut rymma och måste sedan ta sig till fots tillbaka till sina hem. Familjen står då i skuld hos grosshandlaren, som kan tänka sig att efterskänka skulden mot att Clara Sophias syster, Irene, gifter sig med honom. Katastrof, tänker Irene, men vad gör man inte för sin familj?

Clara Sophia själv drömmer om den enkla bondpojken Mikael Smedman … men tänker ofta på Lasse. Det är också en tid då kvinnor inte har några rättigheter, skall man ha i tanke, och Clara Sophia tar ändå för sig

En dagbok som inte riktigt håller…tycker jag, tror man att en 14 årig flicka, år 1719, skulle reflektera över att det har ”börjat stinka ur alla högar med smuts och avskräde”…”det dammar något förskräckligt. Så snart en vagn passerar bildas det ett stort moln som omvälver en och man måste nysa.” Är skeptisk till det och tror på en efterkonstruktion för att moderna läsare skall förstå miljön. Hela texten känns alldeles för präktig och min vana trogen kollade jag författaren, född 1939, och det märks. Även om det skall föreställa 1719 känns språket inte trovärdigt.

Kul grej att uppmärksamma, att kunna simma. Mikael har lärt sig att simma och det ses som märkligt, ja, nästan magiskt. Boken avslutas med lite fakta om tiden 1719 och det är bra för det är ju nästan 300 år sedan. Jag tyckte bättre om Anna-Carolinas krig.

3:a för denna // Maria E

Ett svar till “När ryssarna kom

  1. Ping: Flickornas historia- världen | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s