Färskt vatten till blommorna

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin, Éditionsj, 2022

Länge sedan jag läst en fransk författere, en vän tipsade om denna bok och jag är inte besviken. Jag vet inte vad jag väntade mig men berättelsen om Violette och hennes liv fängslade mig.

Violette– fosterhemsplacerad sedan unga år, outbildad, träffar på kvinnokarlen

Philippe– som har svåra problem med sina föräldrar, men älskar sin morbror och fru, de får dottern

Léonine– som omkommer vid 7 års ålder på ett sommarkollo, olycka säger alla, men var det så?

En trio som är helt omöjlig, egentligen, och det förstår de nog när de bor tillsammans i en banvaktarstuga och har jobbet att öppna och stänga bommen. När bommen automatiseras måste de flytta. Båda föräldrarna grubblar mycket på ”olyckan” och kan inte riktigt förlika sig med det och de söker sanningen på olika håll, samtidigt som de måste flytta. Jobbet som kyrkogårdsvaktmästare på den kyrkogård där dottern ligger blir ledigt och Violette vill flytta dit, Philippe är skeptisk men finns med ett tag, men så plötsligt är han borta…

Julien, en poliskommissarie, kommer till kyrkogården med sin mors urna för att placera den på graven med en, för honom, okänd man. Nu är Violettes stillsamma dagar över och minnena kommer till ytan och vi får följa alla tre och några till och alla är på något vis kopplade till ”olyckan” och sökandet efter sanningen.

Ja, lite för mycket dagboksanteckningar som kändes irrelevanta, men utöver det en fin, tragisk och kärleksfull berättelse om två olyckliga själar som fångar varandra.  Violette älskar Philippe först sedan Léonine, Philippe älskar bara sig själv, sin MC och TV-spel. Efter dotters död får Philippe rådet att inte gräva mer…och Violette skall sluta älta, inget blir bättre. Men Philippe kan inte sluta gräva, han måste få veta sanningen om ”olyckan”.

Violette lär sig läsa då hon läser för dottern och hon läser mycket. Det finaste kapitlet är då hon skriver ner talet till sin dotter, som hon skulle ha läst om hon hade varit med på begravningen, det rådet fick hon av sin föregångare Shasa.

3:a som helhet. Då det blir lite segt ibland // Maria E

Lämna en kommentar