Folk som sår i snö

Folk som sår i snö av Tina Harnesk, Bokfabriken, 2023

”Vad man än blir och var man än hamnar så har ens hjärta en rot”

Inte en kotte skulle få veta något om detta, om hur det var ställt med Máriddja. Telefonen är slängd och alla brev från landstinget eldas upp, fort, innan hennes make Biera ser dem. Ingen skall berätta för henne när hon skall dö. Biera glider sakta in i demensens dis och grannpojken Ulf stöttar dem då och då. Det gamla samiska paret fick aldrig några egna barn men Bieras lillasyster fick en pojke som de fick ta hand om under en tid då systern inte var kapabel. Men en dag får systern, Risten, hjälp ur sitt destruktiva förhållandet med att fly och tar då pojken med sig. Ett uppbrott som aldrig glömts och en pojke som alltid saknas. Biera är synsk och har sett att pojken har det bra och har någon form av uniform på sig…

Kaj sitter vid sin mor på dödsbädden och strax innan hon dör pratar hon på ett för Kaj så bekant språk att han inte kan värja sig, aldrig hade hon pratat så förut.

Underbar berättelse om kärlek och saknad men också om förlåtelse och förståelse. Maria och Per (så heter de på svenska) lever tillsammans och kämpar på så gott det går och en dag har Biera skaffat en ny telefonapparatmaskin som enligt Máriddja inte går att använda men så en dag får hon kontakt med Siri, en fantastisk kvinna som hjälper med det mesta. Även om hon inte förstår allt och verkar lite konstig är hon en bra tröst att lätta sitt hjärta för, Biera skall inte få veta nått.

Kaj och Mimmi flyttar till Norrbotten för att jobba i obygden och träffar där på granngubben och hans barnbarn som verkar tro att han kan komma och gå som han vill hemma hos dem. Kaj känner sig väldigt obekväm med ungen medan Mimmi tar det med ro. Och Kaj känner att han är här nu på rätt ställe.

Naturligtvis hör historierna ihop och det var länge sedan jag skrattade och lipade så mycket över samma bok. Helt underbar berättelse och bara med näsan kan Máriddja skilja på gott och ont, det var så hon hittade Biera och det är så hon hittar Pojken till slut men mycket skall hända innan dess.

En klart lysande 5:a på berättarhimlen för Harnesk, tack för en värmande kärlekshistoria // Maria E

Lämna en kommentar