Järnviljan

Järnviljan av Jacob Lindfors, Piratförlaget, 2023

Tredje boken som jag tycker att jag måste läsa, de tidigare var Vinterpacket och Sidenvägen, alla med Mattias Kassian och SOG-gruppen i huvudrollen.

Efter att Sverige angripits av ryssarna och Kassian meddelat att han vet något som ryssarna vill veta avbröt ryssarna angreppet i Kiruna och drog sig tillbaka och kvar finns Madeleine (Annabelle) som får frågorna: Vilken typ av överenskommelse har ni gjort? Varför tog de med sig Kassian?

Kassian är sedan med Gavriil i Ryssland och det enda Gavriil vill är att utrota Alshuruqs verksamhet och för det behöver han Kassian. De åker till högkvarteret och Kassian får äta och träna upp sig. Han förs också till Presidentens palats där han och hans resa under förra boken ifrågasätts, hur skall han kunna bevisa det?

Madeleine är i Sverige och får berätta vad hon vet: Den svenska försvarsmakten har tre hot, Vintepacket, Ryssland och Alshuruq. Men Saint ger hanne goda nyheter: Vi skall till Indien!! I Indien blir det självmordsbombare och krypskyttar och Annabell agerar som Modesty Blaise då hon försöker undkomma alla faror under 15 sidor…

Riot bordar ett ryskt fartyg och ”poppar huvudet” av en ryss, utöver alla andra han dödat för det är inte fred de vill ha, de vill ha Europa.

Åter i Sverige skall Madeleine och SOG hitta Vinterpacket som håller på att samla sig för attack och de letar efter ledtrådar samtidigt som Kassian försöker hitta Mavlyan i Dubai, och Riot har svårt med sig själv och när fake news når honom om att hans barn är dödade går det dåligt och tycker att Kassian är en förrädare.

Fantastiskt ordförråd Lindfors förser mig med men jag har svårt att hänga med i storyn som spänner över hela världen, där knark och pengar är den styrande faktorn. Hur medlemmar i SOG kan vara på alla ställen samtidigt och med hjälp av koffeintabletter bara fortsätta är obegripligt. Det är tur att Väster sammanfattar det som hänt för deltagarna och tillika läsaren så man förstår vad som hänt i ”krigen”. Det kan jag däremot känna igen; att man på en övning som plutonchef inte alltid hade koll på förbandets och stridens alla händelser utan man löste sin uppgift, så var det med det. På utvärderingen efteråt fick man reda på vad som hänt i ”kriget”.

Tja, inte mer än 2:a denna gång heller // Maria E

Lämna en kommentar