Faktaboken som pedagogisk resurs

Faktaboken som pedagogisk resurs av Elsa Gómez

Nu har jag det!

Äntligen har jag fått en förklaring till varför killar aldrig läser en instruktionsbok innan de använder en ny pryl. De har under hela sin skolgång tvingats till att läsa och skriva fiktion, sagor, berättelser, dagbok å sån`t, och aldrig lärt sig läsa bra, av rent ointresse.  Killar skall ju lära sig att läsa faktaböcker redan från starten då lär de sig både att läsa, skriva och förstå text på ett bättre sätt (gäller dock inte alla killar)

Detta är en fri tolkning av kapitel 4, delen om pojkar och flickor, på sid 80-82.

Jag undrar också om Elsa Gómez är sponsrad av något förlag? Jag har inte kollat upp vilka förlag som är representerade, för det stod inget om det i boken. Jag tycker däremot att det är helt rätt. Vi borde använda faktaböcker mera i skolan.

Jag har bla tittat på Kristin Dahls böcker om Matematik och fått några positiva aha-upplevelser. Ett exempel är Pytagoras sats och varför det är som det är.

Det framgår ju med tydlighet att vi är dåliga på att läsa/prata matte i Sverige och med hjälp av dessa böcker finner, i alla fall, jag förklaring till mycket som man bara lärde sig förut. Detta gäller Matte med mening som riktar sig till lite äldre barn.

    

Jag har också kollat lite genusperspektiv i några olika faktaböcker och i just nämnda plus Skall vi leka matte? hittar jag inget som riktar sig mer till något av könen. De bör helt enkelt tilltala den som är lite intresserad av att lära mer om matte.

Faktaböckerna som presenteras/rekommenderas är jättebra, har själv köpt in många av dem till Biblioteket men visst saknas några speciellt inom ex historia.

/ Maria E

4 svar till “Faktaboken som pedagogisk resurs

  1. Håller med dig. Snackade med en man i femtioårsåldern som inte förstod det här med att läsa skönlitteratur. Jag ser inga bilder när jag läser sa han. Så vissa både män och kvinnor kanske inte får bilderna när de läser och kan därför inte tillgodo göra sig texten.Kanske därför många män gillar att läsa fakta. Det är på riktigt.

  2. Stackars missförstådda killar!!! Men absolut måste vi tänka att alla inte vill läsa skönlitteratur. Fakta boken kan ju också vara en ingång till läsandet för svaga läsare och faktiskt också för en del tjejer.

  3. Fastnade också för det där med många pojkar och lässvaga och faktaböcker, det är ju precis så det är i biblioteket, de barnen hänger över faktaböcker och är jätteintresserade men vi får ju inte glömma att blanda både fack- och skönlitteratur och det där med samtalandet för att de så småningom ska kunna se egna bilder när de läser…

  4. Ja, det är viktigt att blanda skönlitterära berättelser med faktabetonad litteratur. Det finns förstås böcker för barn som är en blandning av fakta och fiktion, ex. Maja i Målarens trädgård, Linnea-böckerna, Mulle Meck-böckerna och även många historiska barn- & ungdomsböcker. Katarina vill omdöpa denna kategori av böcker till ”faktion” och jag stöder henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s