Återvändaren

Återvändaren av Anders Sundkvist, Modernista, 2022

På framsidan står det: Nominerad: Svenska deckarakademin- Bästa debut

På baksidan läser jag: ”Sensommaren 1983 hittas en pojke död i Luleälven. Trettonårige Johnny Fachs har drunknat, bara dagar innan han skulle börjat åttan, och mycket talar för att han tagit livet av sig. Nästan tjugofem år senare återvänder polisen Erik Borg till sin hemstad för att närvara vid en begravning. Besöket väcker minnen från uppväxten och efter ceremonin ber Borgs gamle klasslärare om ett samtal – ett samtal om Johnny och om vad som egentligen hände den där augustidagen för länge sedan”. Borg som sedan länge jobbar i Stockholm, vid polisen där, tar några dagar ledigt och åker ”hem” till Luleå och börjar nysta i fallet, det känns angeläget då den gamle klassläraren hunnit avlida i cancer innan Erik fick prata med honom. Utredningen för honom tillbaka till den egna skoltiden och till högstadiets obs-klass. Till sin häpnad inser Erik att bara två av de fem eleverna fortfarande är i livet: den ene avtjänar ett fängelsestraff på Hall, den andre är inlagd på ett behandlingshem. Obs-majjen är dock kvar i livet.
När Erik gräver djupare i det förflutna tvingas han konfrontera både egna och andras oförrätter – och det blir uppenbart att det finns krafter beredda att göra vad som helst för att stoppa honom.

Luleå i centrum och det är bra, bra språk och bra beskrivet från skoltiden och exakt vad man inte såg eller talade om. Familjetragedier och elände som barnen ofta visste om men inte visste att man kunde göra nått åt och inte heller hur.

Bra skit, 4:a // Maria E



ANDERS SUNDKVIST är född 1959, uppvuxen i Arvidsjaur och Luleå, och sedan 1987 bosatt i Stockholm. Han arbetar som journalist och redaktör på SVT Nyheter. Kriminalromanen Återvändaren är hans debut.

Lämna en kommentar