Informationssökning på Internet

 

Informationssökning på Internet av Lars Våge, Hercules Dalianis och Lars Iselid

Boken innehåller ett stort antal tips för oss Internetanvändare om hur man kan förenkla sitt sökande på nätet. Boken vill också få oss att förstå de bakomliggande processerna till de sökmotorer vi använder oss av.

Det är mycket i denna bok som är nice to know men inte så mycket som är neccesary to know.

Nice är det att veta det som behandlas i kapitel 6, Praktiska söktips. Det är bokens viktigaste sidor och de jag kommer att använda mig mycket av och nessecary är underkapitlet som handlar om hur man slutar att söka.

För övrigt tycker jag nog att boken kanske går lite väl djupt in i vissa delar av söktjänsterna vilket kan passa bra om man skall jobba med att lägga upp egna sökfunktioner på egna hemsidor så att besökaren av sidan får rätt svar på sina frågor.

The Wayback Machine (som nämns på sid 41och 243) tycker jag är en kul grej där man bara kan söka på gamla webbadresser.

 Vad sägs om följande citat, sid 143:

”Vektorrymdsmodellen används även för att implementera automatisk klustring just för att det är lätt att beräkna likhet mellan dokument”, ”kan även kompletteras med boolesk sökning” och ”kan även kombineras med termviktning för att förbättra sökresultatet”

Underbart!!

 Trots att jag är en ganska van datoranvändare och faktiskt har ett ECDL kort blir jag förvånad över att det är så mycket jag inte hade en aaaning om. Jag förvånas också över hur många söktjänster man missar då man i stort sätt alltid använder Google. Kapitel 11 beskriver en historik över söktjänster där de flesta bara är ett minne blott.

Jag kommer att besöka några av de andra aktiva sökmotorerna bara för att jämföra. Rapport kommer senare.

 Hej så länge!

Maria E

4 svar till “Informationssökning på Internet

  1. Nice to know men inte neccesary to know….Bra sammanfattning. Jag tar också med mig kapitel sex. Det är för mycket teknik och ord vilket gör det svårt att förstå när förförståelsen inte är så stor….

  2. Skönt att se att det var mycket nytt även för en som du som hållt på ganska mycket med att söka och är van med det. Ser med spänning fram emot att läsa din rapport senare om andra aktiva sökmotorer…

  3. Kap 6 var intressant och det historiska kapitlet där man får följa hur söktjänst efter söktjänst uppstår och försvinner var också kul att läsa. Men uppriktigt sagt så förstod jag inte så mycket av resten.

  4. Ja det är en bok man tar med valda delar ur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s