Tio över ett

tio-over-ett-001

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius, Rabén&Sjögren, 2016

En riktigt bra bok som dessutom fått Augustpriset denna höst. Boken handlar om Maja och hennes kompis Julia och flytten av Kiruna stad som måste ske för att gruvan skall kunna leva. Majas pappa jobbar i gruvan, som så många andra, och Maja är livrädd att den skall rasa, att staden skall rasa, att hela familjen skall dö i ett stort ras. Varje natt ställer Maja klockan på tio över ett, för att vara den första som märker om sprängningarna gått fel, för då skall hon rädda sin familj. Maja vill inte flytta, hon vill att allt skall vara som vanligt och att Albin skall se henne. Hon är så inne i sig själv och sina tankar att hon inte ser att Julia inte mår bra…Julias mamma har träffat en ny och skall flytta till Luleå och sen Albin börjar i Majas bokgrupp. Nu vill inte Majas kropp längre vara med, tiden utan sömn gör sig påmind och hon på gympan får hon en panikattack. Nu är Majas hemlighet inte längre hemlig och det känns både bra och dåligt.

Jag gillar verkligen denna bok. Maja är mycket lik mig då jag var 14-15, och jag kan skratta igenkännande många gånger. Julia är en god vän som kan säga ifrån och Maja är en god vän som kan lyssna och tillsammans är de starka fast ömtåliga. Albin är den som splittrar dessa två tjejer men samtidigt är han den som hjälper Maja genom en svår tid och det gör även Julia glad, för då vet hon att Maja kommer att överleva hennes flytt. Laestadius skriver lätt och nästan självupplevt om vänskapen och den första kärleken och pirret, precis som i SMS från Soppero. Julia och Maja känns äkta och det gör Albin också, den som får Maja att inte ställa klockan.

Mycket bra!! 4:a // Maria E

Fler böcker om Agnes av samma författare: Hej Vacker! och Ingen annan är som du och Hitta hem!

Ett svar till “Tio över ett

  1. Ping: Inte längre min | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s