Hej Vacker! och Ingen annan är som du

 

Hej vacker av Ann-Helene Laestadius, Rabén&Sjögren, 2010

Detta är en fristående fortsättning på SMS från Soppero och vi möter Agnes som skall vara 6 långa veckor av sommarlovet hos mormor och morfar. Bästa vännen Jenny vill komma och hälsa på i Spooero. Agnes vet inte om hon blir glad eller besvärad, mest kanske hon skäms för att det är som det är där uppe och så långt ifrån Stockholm och att hon skäms för att hon skäms. Väl i Soppero är det fotbollsmatcher och roligt, Henrik är sig lik och Agnes får sin första kyss.

Dessvärre har hon packat med ett brev som mamma gömt undan och när Jenny kommer öppnar hon det och finner hon ett märkligt brev med en märklig begäran. Agnes och Jenny ger sig iväg…

Att vara same i Stockholm är minst lika besvärligt som att vara same och kär i en Stockholmssame och Henriks mamma har stora invändningar, hon till och med mutar Henrik för att han skall strunta i Agnes.

Laestadius gör en bra uppföljare och utanförskapet kan kännas igen av många.

Klar 3:a / Maria E

Ingen annan är som du av Ann-Helén Laestadius, Rabén&Sjögren, 2011

I tredje boken om Agnes har Henrik gjort slut och skyllt på avståndet bla, bla, bla…Agnes är olycklig men hon har kommit in på konfirmationsläger i Nikkaluokta och det ser hon fram emot. Det börjar en ny kille i hennes samespråkklass, Jan-Åke heter han men kallas för Jåke. Ser ok ut, men är lite hemlig.

Väl på konfalägret är det många samiska ungdomar och precis som sina föräldrar placerar man varandra efter vilken same man är och vilken släkt man tillhör och till och med var man bor. Tur att Jåke kommer dit, han är ju också från Stockholm.

Att vara same i Stockholm är fortfarande lika svårt som att vara stockholmare då man kommer till Sapmi. Ingenstans hör man liksom hemma. Och hemma har mamma börjat prata samiska med lillebror Matti och det skär i Agnes hjärta. Ellas Granne Aina har dött och ett nästan livslångt agg mellan familjer får ett slut. Och gissa vem som är hjälpledare på konfalägret och skall lära ungdomarna naturvett…, jo, Henrik.

Denna bok liknar de förra ganska mycket, med identitetssökande, men jag känner att det är lite för mycket konfirmation. Kärlekspirret mellan Agnes och Henrik väger upp detta så boken får en 3:a /Maria

 

Ett svar till “Hej Vacker! och Ingen annan är som du

  1. Ping: Tio över ett | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s