SMS från Soppero

SMS från Soppero av Ann-Helén Laestadius, Podium, 2007

En bra bok om känslan av utanförskap som kan ”drabba” de som pga sitt utseende kan placeras till en viss etnisk tillhörighet. I denna bok handlar det om samer. Agnes som är 13 år bor med sin mamma och pappa i Stockholm och har aldrig lärt sig samiska då mamman vid unga år tog avstånd från allt samiskt och vägrade prata det med Agnes. Agnes ser tydligt sina samiska drag och blir nyfiken. I smyg börjar hon lära sig samiska för att överraska mormor under påsklovet.

Helt plötsligt får Agnes ett SMS på samiska och det blir ett väldigt spännande och kärleksfullt påsklov men också känslosamt och ifrågasättande. Fusksame är ett av de ord Agnes får lära sig den hårda vägen av kusinen Kristin som fortfarande bor kvar i Lappland.

Boken är lättläst och jag tycker att det ungdomliga kärlekspirret som finns vid eldstaden då fingrar nuddar varandra är fint skrivet. 

3:a / Maria E

Ett svar till “SMS från Soppero

  1. Ping: Tio över ett | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s