Kodnamn Aurora

Kodnamn Aurora av David Bergman, Lind & Co, 2021

Rykande färsk spänningsroman att sätta tänderna i och vi träffar återigen Victoria Maxander. Hon har efter åren vid rymdbasen återgått till helikoptertjänst och får nu agera som taxi åt polarexpeditionen vid nordpolen, inget glamoröst alls. Men någon skall tydligen göra skitjobbet. Victoria överlumpas av sin styrman, Stig, då hon av misstag ser något hon inte borde sett, eller sett men borde struntat i och inte varit så jävla nyfiken och förbannat duktig. Hon lämnas att dö. Vad händer på nordpolen och på Arktis? Samtidigt på högkvarteret noterar man kommunikationsbortfall från nordpolen-folket, tre uteblivna förbindelseprov och en kärndetornation noteras i samma område. Alla utom en forskare är död.

Vi träffar också på Markus Säterlund, nu generalmajor vid Högkvarteret, som på något sätt ser att allt inte stämmer och försöker varna ÖB, Adrian Hökberg, men hans adjutant avvisar honom. Förre ÖB Johanna Lindström, är nu chef över EU militära kommitté och det är till henne Säterlund ringer och söker stöd. Även Fredrik Maxander dyker oväntat upp, på Svalbard. ÖB sitter i ett möte med Arktiska Rådet i Hammerfest och förstår inte vad som skall avtalas…samtidigt omdirigeras Aurora till Svalbard. Det finns en läcka eller mullvad i högsta ledningen och Säterlund utsätts för ett mordförsök. Mycket händer överallt och samtidigt, vem kan man lite på?

Storyn är snabb och trovärdig, för vilka vill åt Nordostpassagen mest om isarna inte ligger lika länge som nu? Jag gillar tekniken som Bergman presenterar, för det är på gränsen till att de finns redan, eller? När något händer, liksom av en slump, hur troligt är det att vi reagerar på det? Har själv varit på Svalbard ett par gånger och där skulle mycket kunna ske under radarn och under olika täckmantlar, turistguider, gruvarbetare mm. Ännu idag vet vi inte med säkerhet hur personerna i Andréexpeditionen omkom, de kanske blev dödade för de hade sett något de inte borde sett? Jag gillar också Bergmans Victoria, superduktig och kunnig men ett hot mot männen på utbildningen, så hon måste bort…varför är det så, varför kan hon inte få vara bäst och uppskattas för det, ja, jag vet att det är fiktion, men detta är ganska nära sanningen, som så mycket annat.

Klar 4:a // Maria E

Tidigare böcker, 36 timmar och 6 dagar

2 svar till “Kodnamn Aurora

  1. Ping: Nödrop | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s