6 dagar

6-dagar-001

6 dagar av David Bergman, Lind & Co, 2016

Johanna Lindström är nu ÖB och befinner sig på Rosendal, där man samlats för att underteckna ett föredrag om en nordisk union, då försvarsministern plötsligt säger nej. Samtidigt sker explosioner i Vasastan och stadsministern befinner sig i Ryssland. Kaos utbryter. EMP attack slår ut elektronik, betalkort slutar fungera, ryska fartyg far in i östersjön, oljeplattform tas över av terrorister och ÖB konstaterar att ”Landet är under angrepp”. Allt är för koordinerat, beordra beredskapshöjning. Men vad är det som händer egentligen, är det krig Ryssland vill ha? Stadsministern har fått ”stanna kvar” i Kaliningrad och får vara deras ”gäst” ett tag till.

Vi följer Anna Wallin och Markus Säterlund vid polisen, Unni Forsberg vid IT-stridsförbandet, Karin Brorsdotter, försvarsminister och hennes adjutant Adrian Hökberg, Syskonen Viktoria och Fredrik Maxander vid militären och självklart Johanna Lindström, ÖB i deras arbete att försöka förstå vad som händer och varför Sverige och varför just nu- hur hänger allt ihop?

Bergman skriver, precis som i förra boken, 36 timmar, på ett ingående sätt hur arbete bedrivs på olika myndigheter och hur de koordineras och ibland inte. Jag har svårt att greppa tidsuttaget även om titeln säger 6 dagar känns det längre. Ibland blir det lite för mycket utbildande av oss läsare och det känns onödigt torrt, stundtals. Jag saknar Johannas dotter, var är hon? Men själva scenariot är troligt. Hur lång tid tar det innan vi inser att vi är under angrepp? Är vi så duktiga på att samla in information och lägga pussel om det vi tycker är underligt, eller har det underliga sakta blivit normalt och vi slutat notera?

4:a. Inte riktigt lika bra som förra boken, men en spännande läsning för polis-och militärt intresserade personer.

// Maria E

Ett svar till “6 dagar

  1. Ping: Kodnamn Aurora | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s