Expeditionen- min kärlekshistoria

Expeditionen 001

Expeditionen- min kärlekshistoria ( Illustrerad utgåva) av Bea Uusma, Norstedts, 2013
Medan vi var på och omkring Svalbard under 12 dagar blev denna bok berättad för oss av vår guide Olle Carlsson. När vi var uppe på 76.6 breddgraden vid Magdalenafjorden kunde vi se Danskön, varifrån denna André-expedition, med dödlig utgång, startade 11 juli 1897. Hade man kunnat hålla bokprat, liknande det Olle höll, för elever på skolorna så skulle läsförmågan öka 10-falt. Hejja Olle!!
Uusma har under sin kärlekshistoria med Expeditionen och dess deltagare, 100-år försent, försökt att återskapa resan, strapatsen och slutligen döden, och förstå eller hitta orsaken till varför dog de? För att göra detta har hon letat, läst, besökt och forskat i deltagarnas egna papper och anteckningar, alla de skriverier från 1897, men framförallt från fynden och noterna från lägret på Vitön på 30-talet då de, av en slump hittades, efter att strävat på isen i två och en halv månad, utan att ha nått Nordpolen, som var målet.
Kanske skulle de aldrig ha givit sig av, mycket talade för ett misslyckande redan innan, men drömmen om att nå nordpolen var större än tvivlen på att lyckas.
Boken är fylld av bilder från allt Bea Uusma tagit del av och hennes svar på hur och varför de dött är mycket troligare än många andra. Det kan man med säkerhet säga 110 år senare.
En fantastisk bok om män med vilja att lyckas, men också om en kvinnas strävan om att få reda på sanningen om döden…
Klar 4:a // Maria E

2 svar till “Expeditionen- min kärlekshistoria

  1. Ping: Ett jävla solsken | Hobbybibliotekarien

  2. Ping: Kodnamn Aurora | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s