Sjörök

sjörök 001

Sjörök av Camilla och Viveca Sten, Bonnier Carlsen, 2017

Del två av Havsfolket och Tuva, som är bortbyting och just av havsfolket, får budskapet: Pakten är bruten, kriget har börjat nu får du välja sida, vilka skall leva, vilka skall dö. Vad hände egentligen i skärgården 1719 och hur skall Tuva kunna stoppa det som händer nu? Det är mars och en tung, oförsonlig dimma vilar över havet. Är det ett naturfenomen eller en konsekvens av miljöförstöringen? Eller handlar det om något långt farligare?
Tuva får lifta med en skolkamrat när ordinarie skolsskjutsaren Österman insjuknar. Mormor Gerd visar blodrunor och berättar om Draugen men mamma vill inte veta av något av detta och Tuva känner sig sviken, vem skall hon prata med då inte ens Rasmus verkar vilja vara med henne?

Men det är något otäckt sam händer och Iris ber Tuva om hjälp, fast mamman sagt nej. Hon vill inte att en 12-åring skall ha sådana val, en 12-åring skall vara barn… Men Tuva är inte vilket barn som helst och när mamma ställer henne mot väggen och frågar om hon hjälpt Österman, får hon samma dilemma som Karl-Bertil Jonsson- att ljuga för mamma, nä- så hon svarar sanningsenligt ja.

Det skall bli en bok till i denna serie och det är jättespännande folktro och sägner som målas upp och passar bra för de som läst PAX-serien. Denna är för något äldre, 10-14 år och efter dessa böcker kan man med stor behållning läsa Madelene Bäcks böcker som riktar sig mot 15-åringar och äldre. Paret Sten skriver detaljrikt och illustrativt och den bit då Tuva hittar sin pappa utslagen i soffan och bara utbrister: Du är så äcklig, pappa! Har precis rätt ton. Att Tuva tar hjälp av Maran Maria tyder på att hon förstår att hon har begränsningar, då ingen har gett henne hela historien, och det är stort.

Visst pågår ett krig, det mot föroreningarna i Östersjön och boken avslutas med 10 tips för att minska föroreningarna och sedan fakta om situationen. Boken går bra att läsa fristående.

Klar 4:a får även denna bok.

Del 1 av Havsfolket: Djupgraven

Larsson: Pax Näcken

Bäck: Vattnet drar

Bäck: Jorden vaknar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s