Fågeln i mig flyger vart den vill

Fågeln i mig 001

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg, Mirando bok, 2017

Augustprisvinnare i kategorin barnbok. Jag måste säga att det skiljer sig väldigt i fråga om urvalet från år till år, särskilt de fyra senaste åren. Berta Hansson kunde ha varit en av kvinnorna i Godnattsagor för rebelltjejer, för rebell är precis vad hon är. Berta föds i Jämtland 1910 och hon älskar att teckna och måla. Mamman är lungsjuk och Berta vet att hon behövs på gården, hur skall hon göra när hon bara vill måla och rita inte vara på gården och hjälpa till? Jo, hon kan strunta i att maten bränner vid…som tur är har hon en snäll pappa som med lite påtryckningar av doktorn ger henne möjligheten att utbilda sig till konstnär. Tur att doktorn var en snäll och klok man, för när mamman dör är det bara män som bestämmer runt Berta, pappan, magistern och doktorn.

Fin bok med många målningar, men vem har gjort dem? Författaren? Jo så är det nog, men det framgår inte tydligt. Ett tag trodde jag, att eftersom boken till viss del bygger på Bertas egna dagboksanteckningar, att det var hennes bilder också, men så är det inte. Det är Lundbergs egna målningar. En lugn bok där rebellen sakta växer fram i en tidstypisk berättelse från 20-talets början.

3:a // Maria

Ett svar till “Fågeln i mig flyger vart den vill

  1. Ping: Brun flicka drömmer | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s