Vattnet drar

vattnet-drar-001

Vattnet drar av Madeleine Bäck, Natur & Kultur, 2016

Jag är alltid lite tveksam till trilogier, vill hellre att allt skall rymmas i en bok, men denna överraskade mig stort. Nutid och nästan glömd folktro blandas på ett mycket otäckt sätt i Bäcks första roman. Viktor och kans kompisar har planerat en kupp på midsommarnatten. Madonnan och allt guld och silver i kyrkan skall de ta, hälaren är redan utsedd och allt kommer att ge dem en summa av en halv miljon. Det går inte som tänkt och i kyrkan får Viktor syn på något som han bara måste ha. Hälaren visar sig gått upp i rök så byns langare hyr ut sin frys, dyrt. Men Viktors fynd ger honom en känsla av makt och berusning, ja, nästan upphetsning och något drar honom till myren.

Krister Svedin blir kallad till en valpning som håller på att gå snett. Han har läkande händer vad gäller djur och ställer upp men visst är det något konstigt med fåglarna och vattnet lockar väldigt…

Beata och Celia är på krogen och raggar, Celia träffar på en snygging som hon tar med hem. Nästa kille hon följer med hem lockar henne till sjön och myren intill. Beata och kompisen Anton anar oråd och följer efter men förstå inte vad de ser, den gamla kvinnan, Gunhild, räddar Beata och Anton och Beata får en amulett att ha mot huden. Anton hamnar i chock. Polis och media får upp ögonen för hälaren och razzia planeras.

Detta och mycket mer händer och sakta men säkert länkas allt ihop. Någon har väckt något till liv som inte är av godo. Järnspikar och kattblod blandas med massknull, våld och spritlangande till unga. Bäck använder språket på ett föredömligt sätt. Ungdomarnas språk, Tjejernas språk, Kristers och Gunhilds mf, alla har de olika nyanser och det är lätt att läsa denna bok då både typsnitt och siddisposition är perfekta.

Jag rekommenderar denna till 15 år och äldre.

Klar 4:a // Maria E

4 svar till “Vattnet drar

  1. Ping: Jorden vaknar | Hobbybibliotekarien

  2. Ping: Sjörök | Hobbybibliotekarien

  3. Ping: Berget offrar | Hobbybibliotekarien

  4. Ping: De seende- skräck vid Valborg och Allhelgona | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s