Jorden vaknar

Jorden vaknar 001

Jorden vaknar av Madeleine Bäck, Natur & Kultur, 2017

Då är det dags för andra delen i trilogin och jag blir lika positivt överraskad av denna del som av den första, Vattnet drar.

Lugnet tycks ha lagt sig, men det är bara början till något större som komma skall, när Bergsmännen vaknar. Viktor är ”död”, stenen ger honom inte längre den kraft som gjorde honom stor. Jenny undrar vad felet är men Viktor kan inte säga sanningen. Istället funderar han på att ta sitt liv…om nu inte stenen kan laddas upp på nått sätt? Beata och Anton ser Celia på stan och allt är väldigt underligt och när de kommer till hennes lägenhet blir de förstummade. De hämtar Krister och Gunhild som nästan stryker med i lägenheten innan Beata agerar, varför klarade hon sig så bra?

Journalisten Jäder sitter hos kollegan Shirin, på lassa, som repar sig efter misshandeln vid razzian och försöker få henne att minnas. Det enda hon fick med sig ut var en bok…märklig dagbok som skrivits av två flickor, i bygden, som vekar vara besatta. Boken hamnar hos kommunantikvarien och sedan hos Kristers pappa.

Krister, Gunhild och Beata försöker stoppa bergsmännen och förbereder sig med kattblod, kattöron och järnspikar, men de är inte starka nog tillsammans och Viktor, som nu fått tillbaka kraften, är den som driver på. Många följare finns men de verkar inte veta vad de följer snarare hypnotiserade, däribland Jäder.

Den lilla bruksorten Hofors får vara värd för denna dystopiska skräck-fantasy där mord, död och andra brott begås på löpande band och något svar på var eller vad Celia är kommer inte heller i denna del. Bäck har ett fantastiskt språk och det gör att böckerna blir ohyggligt spännande med kapitelslut som gör att man vill sträckläsa allt direkt. Tydligt märks att allting håller på att knytas ihop, men hur många och vilka som kommer att gå åt i nästa bok återstår att se. En PAX-bok för lite äldre läsare.

Klar 4:a! // Maria E

Jag rekommenderar denna till 15 år och äldre.

Annons

3 svar till “Jorden vaknar

  1. Ping: Sjörök | Hobbybibliotekarien

  2. Ping: Berget offrar | Hobbybibliotekarien

  3. Ping: De seende- skräck vid Valborg och Allhelgona | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s