Näcken i serien PAX

Näcken 001

Näcken av Åsa Larsson & Ingela Korsell, bild: Henrik Jonsson, Bonnier Carlsen, 2016

Sjätte delen i serien PAX och det blir bara bättre och bättre, känslor och spänning i en magisk kombo. Det har varit en ovanligt kall period och det ligger is på sjön. Idrotts-Linda bestämmer att de skall ha vintervett och bada isvak. Viggo tycker det skall bli kul med Alrik är inte intresserad, möjligen kan han titta på.  Samtidigt som en av eleverna nästa drunknar går Alrik genom isen och den som ser det är Viggo. Men vad var det som drog Alrik neråt, Näcken? Viggo och Alriks mamma är på besök från behandlingshemmet, något pojkarna ser väldigt olika på.

Den nye slottsfogden presenterar sig och han verkar mystisk. Iris bor nu hos Estrid och Magnar och inte ens hon vet hur man magisäkrar biblioteket. Skolsköterskan Maggan-Migrän visar Hej-Henry en filmsnutt där Viggo leker med hans emaljöga och Slottsfogden, Jonas, verkar än mer mystisk då han pratar med korpar. En kvinna drunknar i sjön och nu börjar barnen tro att det är Jonas som är Näcken. Då de letar på Internet och ser att det finns ett mönster mellan Jonas inköp och drunknade personer.  Vad är skillnaden på Näcken och ett sjörå, vem är ond och vem är god?

Jag tycker denna bok går på djupet, känslomässigt, och jag förstår Alrik som inte riktigt kan tro på mammans nykterhet och löften, fast han gärna vill medan Viggo hoppas att allt skall gå bra. Bägge barnen ser på en gång när det går fel, minsta rörelse och tal avslöjar mamman, hon drack, igen. Besvikelsen är stor. Iris är kanske inte så dum som hon verkar bara för att hon också älskar Freja. Författarna får också med jämställdhetsperspektivets fördomar i jakten på Näcken. Men Hej-Henry är i fara, och det har inte bara med emaljöga och Hemorrojder att göra.

Bilderna harmoniserar med texten och jag rekommenderar denna från 10 år.

Klar 4:a- en riktigt bra bok med många bottnar // Maria E

Det ett- Nidstången

Del tre och fyra- Mylingen och Bjäran

2 svar till “Näcken i serien PAX

  1. Ping: Djupgraven | Hobbybibliotekarien

  2. Ping: Sjörök | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s