De seende- skräck vid Valborg och Allhelgona

De seende (en trilogi) av Madeleine Bäck, Hedvig bokförlag, 2022, ill: Robert Vallmark

Disablotet på Valborg-1

Tvillingarna Lucia och Albin flyttar med sin familj till Disaberg, en håla mitt ute i de mörka skogarna i norr. Lucia hatar att de flyttat medan Albin tycker det är skönt, Lucia saknar sina vänner medan Albin ser fram emot nya. Det blir tvärtomförhållande mellan syskonen när skolan börjar, där Lucia inte emottas väl med två mammor medan Albin hittar nya kompisar direkt. Men, det är något konstigt med platsen och människorna som bor där. När familjen bjuds in till årets valborgsfirande upptäcker de att folket i Disaberg tar högtider på blodigt allvar. Grannen Siv verkar synnerligen skum.
Under Valborgsfirandet märker Siv att de båda barnen ”kan se” och de ser att marken spricker och mörka gestalter tar sig upp. I ren skräck lämnar Albin sin plats och bryter cirkeln kring elden, och en av disorna lyckas ta sig igenom. Albin och Lucia dras in i en otäckt jakt. Ska de kunna fånga in disan eller kommer den att sprida sitt mörker över Disaberg?

De dödas återkomst-2

Nu har hösten kommit till Disaberg och tvillingarna gör sitt bästa för att komma till rätta i den underliga byn. Grannen Siv lär dem vad seende kan och bör göra och vilka plikter som förväntas. Trots det finns Valborgshändelsen kvar i minnet och det skrämmer Albin. Siv har försett dem båda med en backspegel att se i, för att upptäcka vilsna själar.

Lucia försöker få sin bror att glömma vad som hänt och under Allhelgona besöker de kyrkogården för att se alla tända ljus. Albin ser något i sin spegel men hinner inte fram till Lucia och efter besöket börjar hon bete sig konstigt. Ett stort bitmärke blir mer och mer inflammerat på hennes axel. Och hon blir allt elakare. Det känns nästan som att Lucia inte finns kvar längre. Bara något annat. Något som skrämmer Albin. Siv måste hjälpa

Bäck väljer här att skriva lite lättare läsning, men inte enklare. Bra språk och bra story som tar upp mobbning, flytt till ”landet” och samkönade föräldrar. Att det hittades på olika skräckhistorier i samband med att man tände eldar och ljus var säkert vanligare förr, men mycket lever kvar i våra svenska traditioner. Dessa böcker vänder sin främst till gruppen över 10 år.

Klara 3:or // Maria E

Fler böcker av Bäck dessa från 15 år:

Vattnet drar-1

Jorden vaknar- 2

Berget offrar-3

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s