Mylingen och Bjäran i serien PAX

Pax x 2 001

Mylingen av Åsa Larsson och Ingela Korsell, bild: Henrik Jonsson, Bonnier Carlsen, 2015
Bjäran av Åsa Larsson och Ingela Korsell, bild: Henrik Jonsson, Bonnier Carlsen, 2015
Detta är del tre och fyra i serien PAX som handlar om ”korpungarna” Alrik och Viggo som bor i fosterhem hos Anders och Laylah i Mariefred. Senast jag hörde om mylingar så var det Krösamaja i Emil-berättelserna som skrämde barnen med mylingar. Nu är det strax Halloween och alla barnen förbereder sig för fester och skojs men mylingen växer sig starkare och nu hotas Tove och Loke vars pappa bär på en tragisk hemlighet från det förflutna. På skolan är det som vanligt att Viggo och Alrik får skulden för allt som händer och Träslöjds-Thomas är värst av alla och det är hans son också som tillsammans med sina kompisar tillåts säga vad som helst; för alla vet ju att barn till alkismorsor är tjuvar och ljuger. Mylingen måste stoppas och deg går bara genom att begrava kroppen på kyrkogården, men var finns kroppen?
Bjäran var ett nytt begrepp men det är likaså en otäck tingest av trasor och garn som växer sig starkare allt eftersom svarthäxan finner fäste. Under en friluftsdag försvinner det teknikprylar och pengar och givetvis får Alrik och Viggo skulden och Anders ställs inför en pressad situation då Träslöjds-Thomas konfronterar honom. Estrid och Mangar förstår att det är magi bakom stölderna och nu skall de hjälpa till att lösa detta. Iris är en tjej på rymmen som bjuder Alrik på mystisk läsk.
Jag gillar dessa böcker som blandar nordisk mytologi och svensk folktro på ett spännande sätt men jag tycker att bilderna är nog så otäcka. De påminner om seriealbumen ”The Walking Dead” och jag undrar om de inte är för läskiga. Berättelserna är bra, kapitlen korta, meningarna enkla och moderna och handlingen är snabb. Det är sällan reflektion kommer upp men att Alrik älskar Viggo märks tydligt och vi får veta lite mer om bakgrunden om barnen och för första gången säger han att mamman är alkoholist och inte bara sjuk.
Rekommenderas från 10 år.
4:a och 4:a får dessa böcker // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s