Nidstången

Nidstången 001

Nidstången av Åsa Larsson och Ingela Korsell med bilder av Henrik Jonsson, Bonnier Carlsen, 2014
Nidstången är första delen, av tio delar, i serien PAX som handlar om de två bröderna Alrik och Viggo som fosterhemsplacerats hos Anders och Laylah i Mariefred. Alrik går i 6:an och Viggo i 4:an och redan första dagen hamnar de i trubbel då skolans ”king” fuskar i just spelet King och det kan inte Viggo tåla. Kingens pappa är dessutom lärare på skolan så det blir samtal med rektor, skolsköterska och läraren/pappan Thomas samt de inblandade barnen och det slutar med att Alrik sticker. Han är så arg att han inte ser vart han springer och när han stannar upp och kastar stenar på det stora hus han har framför sig blir han gripen.
Så börjar det och pojkarna blir indragna i ett äventyr med fornnordisk touch. Nidstången förhäxar den vars djurhuvud är riktat mot och otäcka saker kan hända. Pojkarna sätts på prov.
Spännande och riktigt bra bok, kryddad med Jonssons fantastiska bilder. Fornnordiska sägner och svensk folktro ligger till grund för alla böckerna och vävs in bra i handlingen som utspelar sig i nutid. Jag har dock lite svårt för pojkarnas ålder, tio respektive tolv, de skulle kunna vara 13 och 15 i stället. Språket flyter bra och känns naturligt, likaså skolgårdsscenen skulle kunna vara sann och de båda pojkarnas bakgrund alltför sann för många.
Klar 4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s