Odjuret vaknar

 

odjuret vaknar 001.jpg

Odjuret vaknar av Ola Lindholm, Bonnier Carlsen, 2016

Serien Drömfångaren har fått sin start och jag tycker det är en bra start. Visst kan man ha åsikter om Lindholm, men jag gillar denna bok som börjar otäckt och sorgligt. Andy, som vid tre års ålder förlorar bägge föräldrarna i en trafikolycka, bor sedan dess i fosterhem och där är det inte bra. Andy blir slagen och är inte älskad och en natt vaknar han av att han drömmer om odjuret som dödade hans föräldrar. Han måste rymma och som 11-åring packar han sina saker och drar.

Som tur är hittas han av drömfångarna Isabell och hennes pappa Papi Angel. De tar med honom till sin ö för han är ”utvald” för denna roll som ny drömfångare. Andy har svårt att förstå allt detta och tror att han drömmer, men eftersom tiden går gillar han sitt uppdrag mer och mer, likaså Isabell. Nu skall drömdjuren fångas, även mardrömsdjuren. Sin egen mardröm blir han inte av med men skall han våga möta den måste han vara vältränad.

Denna bok skulle jag rekommendera i ett samarbete mellan svenska och bild, kanske. Högläsning med många ämnen att diskutera samt en hel hoper av fantastiska fantasidjur att teckna och skapa utställningar av, för vem vet hur, tillexempel, en honungskossa, paddofant, kondorhjort eller hönräv ser ut? Isabell är en tuff och snäll tjej som utmanar Andy i att tro på sig själv och att han är bra som han är.

Rekommenderas från 10 år.

4:a // Maria E

Nästa del i serien heter Kampen mot Smaael och kommer ut senare i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s