Sly

Sly av Sara Strömberg, Modernista, 2022

Vinnare av svenska deckarakademins bästa debut och jag förstår varför! Jämtland och trakten i och kring Åre. Det är höst och lokalbefolkningen planerar för jakten. Där bor nu också Vera Bergström, en avdankad journalist som jobbar som lärarassistent på skolan. Inget i hennes liv är riktigt bra, inte ens hon själv. Då en kvinna hittas mördad i skogen på Åreskutans baksida ombeds hon att skriva ett reportage vilket hon motvilligt accepterar. Men då vaknar journalisten i henne och hon blir mer och mer besatt av att ta reda på sanningen, vad hände och varför?

Vera är helt underbar och jag känner stor likhet och sympati med henne, på riktigt! Som tankarna hon har efter en dag på skolan: ”Lärarbranschen var den slappaste bransch jag någonsin testat. Den sorgligaste också. Alla ville bara därifrån. Eleverna ville hem till en plats där de kunde få sitta ifred med mobiltelefonerna. Lärarna ville hem till, ja, vadå? ” Eller som när hon är på en alldeles för glättig konstutställning tänker: ”Ingenstans skuggig granskog och en landsväg som aldrig tog slut så att man fick en dag för att tänka färdigt.”

Älskar resonemanget kring gamla vänner: Alla relationer behöver väl inte vara så jävla självutvecklande. Det kan väl bara få vara ett förvaltande? Bara att slippa förklara vem man en gång var är värt mycket, värt allt egentligen”

Strömberg har också ett öga för detaljer, det känns ofta som att man står bredvid Vera och ser allt. Ju mer jag läste desto mindre viktigt blev mordet, jag ville lära känna Vera mer. Ingen detalj är obetydlig, inga sidor är onödiga och det känns som att allt är genomtänkt och strukturerat.

Denna gillade jag skarpt!

Skall fixa fram nästa bok (Skred) av Strömberg, Vera vill jag lära känna mer!

Klar 5:a // Maria E

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s