Den som göms i snö

Den som göms i snö 001.jpg

Den som göms i snö av Jerk Schuitema, Hoi förlag, 2017

Första delen i serien Papegojan och det verkar lovande. Boken börjar med att en död, naken, man hittas i trakten kring Gällivare då kroppen tinar fram i skogen.En annan kropp fastnar i gallret till kraftverkets vattenintag och det mesta tyder på att det är ett självmord och en olyckshändelse. Amanda Wreede, polis vid narkotikaroteln i Stockholm, med ursprung från Gällivare, hamnar i en internutredning efter att slagit ett bus lite för mycket. Hon sätts på att hjälpa Gällivarepolisen med utredningen av de två döda. Med blandade känslor åker hon ”hem”.  Väl i Gällivare sker ytterligare en olycka, en bil och en långtradare krockar men explosionen blir inte enligt ”normalbild” och en ung kvinna förmodas ha tagit sitt liv…och vem är Nils Eriksson och vad är det som händer på militärbasen i Vidsel?

Jag gillar stilen jättemycket, här låter författaren oss ta del av lösa trådar, som allvetande läsare, och snart ser vi hur det hänger ihop och det gör att det kan bli oolidligt spännande innan bitarna faller på plats för utredarna i boken. Många är de mänskliga faktorerna som genom små fragment målas upp i synnerligen väl formulerade kapitel. De är dessutom korta, och har ett mycket bra och modernt språk. Den röda tråden finns hela tiden och som läsare får vi ta del av Amandas egna bryderier om sin barndom och det är tydligt att det är något som inte stämmer där, fadern är inte snäll. Enda jag har problem med är att Amanda är lite för lik Leona, som jag ser det. I övrigt ser jag fram emot fortsättningen på serien och ser också att detta skulle kunna bli film för lite filmmanusaktigt är det och det går i raskt även om det inte går lika fort som i 36 timmar, är det lika bra!

4:a, snudd på 5:a // Maria E

Ett svar till “Den som göms i snö

  1. Ping: Flygplanet som försvann | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s