Flygplanet som försvann

Flygplanet som försvann av Jerk Schuitema, Soutside Stories, 2020

Andra boken med Amanda Wreede i serien papegojan. Det är varmt och torrt ute vilket medfört att vattnet är lågt på sina håll och det är då en fiskare gör upptäckten i en sjö i fjällen. Det är också då många andra minnen kommer upp till ytan, för i samband med bärgningen hittar man också den döda besättningen som visar sig blivit mördade, men varför?

En lokaljournalist som uppsnappat ett rykte som gick och fortfarande går- det fanns pengar ombord, mycket pengar. Journalisten får tag i den gamla utredningen och börjar sig rundvandring eller rundringning till de som fortfarande lever och det rör upp känslor i många städer och vips har journalisten försvunnit…Amandas mamma går går bort i en hjärnblödning och pappan skjuter sig av misstag så Amanda står själv, för missbruksbrodern är inget att räkna med. Trots det söker Amanda upp honom och berättar vad som hänt och brodern drar en suck av lättnad. Äntligen slipper han skydda Amanda från fadern, som han lovat. Amanda inser då att hon inte vet någonting om sin uppväxt eller om brodern Johan, som sprang till skogs då han var liten. Amanda som nu är i Gällivare och får stöd och stödjer lokalpolisen, får också frågor och undrar själv vad pappan visste och ju mer hon frågar runt, desto mer illa sitter hon.

Schiutema skriver rappt och bra och det är föredömligt korta kapitel som gör att man hela tiden tänker, men bara ett kapitel till. Det är filmatiskt och jag skulle kunna tänka mig att en sådan bok skulle ligga till grund för ett filmmanus. Men precis som alla andra poliskvinnor i böcker så har ju Amanda sitt eget liv att brottas med och denna gång är det nästan överdrivet ledsamt…skall allt verkligen behöva hända henne.

Man får det man betalar för, bra spänning

4:a // Maria E

Förra boken heter Det som göms i snö om man vill lära känna Amanda lite mera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s