Vildsvin

Vildsvin 001  Hornanäs

Vildsvin av Hannah Lutz, Albert Bonnier förlag, 2017

Vildsvinen har tagit över skogarna kring småländska Hornanäs. Var ligger det måntro, så jag googlade. Mitt i ingenstans kan man säga, närmaste större samhälle är Tingsryd, se kartan.

Vildsvinen ställer till stora problem, för en del fysiskt då de får trädgårdar och grödor skövlade men för andra mer psykiskt då Ritve har börjat drömma om dem och Mia som har hört sin gamla dementa morfar berätta om suggan Sigga från sin barndom.

Så till Hornanäs kommer Ritve för att försöka filma flocken som plöjer fram genom bygden. Där bor Glenn, inflyttad från Malmö, ansvarig för den lokala kulturfonden, och väntar på den stundande katastrofen. Långt in i skogen ligger den gamla skolan Siggalycke. Dit kommer Mia som har tagit med sin demente morfar på vistelsestipendium, utdelat av Glenn. Dessa tre personer med lite omnejd kommer flyktigt i kontakt med varandra en sommar i Småland.

Hannah Lutz är född 1984, uppvuxen i Finland, numera bosatt i Danmark och jag tycker hon gör ett gott jobb. Trots att jag aldrig tycker att jag får möta några riktiga vildsvin i boken, kommer alltid lite för sent. Men jag tycker att språket är lite styltit och det flyter inte obehindrat medan jag läser och jag känner också att detta bara är ett kort klipp mitt i sommaren, det finns en början och ett slut som vi inte ser just nu.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s