I maktens skugga

I maktens skugga

I maktens skugga av Viveca Sten, Månpocket, 2015

Carsten Jansson köper en stor tomt på ön och bygger ett ännu större hus på den, till skärgårdsbornas stora avsky. Grannen är den som är mest emot då Jansson tänker bygga ett plank mot hans tomt. Huset skall stå klart till dess att frun och barnen anländer från London. En barnflicka anlitas och en gårdsfru anställs för att fixa i ordning allt. Hustrun är helt ointresserad av att sätta sig på en ö med maken. Carsten börjar se en botten i sin plånbok och den ryske kontakten råder honom att sälja, vilket han vill, men inte till det priset. Under husbygget sker konstiga olyckor och då Carsten bjuder in alla öbor till en överdådig inflyttningsfest brinner gästhuset ner och en person omkommer.

Vad fan händer, tänker Nora då hon träffar barnflickan, gråtande, på simskolan där deras flickor går? Hon kan ju inte hålla fingrarna borta utan börjar gräva i saken och tillsammans med Thomas Andreasson och Aram nystas härvan upp.

Jag tycker nog att motivet var lite väl långsökt men somt kan tydligen ligga och gnaga hos en del, länge. I denna sjunde bok om Sandhamn skriver Sten lätt och flytande och samtidigt bra koll på sina personer i galleriet. Hon har också en förmåga att ge oss en bild av hur det är fast inget har uttalats och ett tag hade jag koll på vem skurken var men sen kom kovändningen.

3:a // Maria E

Tidigare lästa böcker, i samma serie: I grunden utan skuld, del 3, Inatt är du död, del 4, I den innersta kretsen, del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s