I berget begravt

i berget begravt 001.jpg

I berget begravt av Peter Johansson, Black Island Books, 2015

Jag gillar lokala författare som skriver lokalt. Det gör Johansson i denna bok som handlar om gruvan och samhället Malmberget som hade sin topp 1965-1980 med över 10000 invånare. Före och efter låg/ligger det på ca 5500 invånare.Gruvbrytningen kom igång på allvar under 1880-talet och var ett farligt jobb, men väl avlönat så att få tag på folk var inte svårt. En man hittas död i gruvan och polisen tillkallas. Det är fackbasen, Gustaf Wallin, som ligger död. Det var märkligt och många frågetecken finns och innan sanningen kommer fram skall fler dö. Boken handlar bla om Martin som hittar den döde och Britta som jobbar på tidningen och deras relationer sinsemellan och med andra. Lite deckaraktigt, där Britta och polisen Allan ofta utbyter tankar.

Jag gillade boken som spänner över ett sekel men det är svårt att veta var man är på tidslinjalen ibland. Personbeskrivningarna känns lite tunna emellanåt men språket är helt okej liksom miljön, jag hade aldrig hört talas om Dennewitz  förut, Harsprånget, ja men inte Dennewitz. På Wikipedia står följande att läsa:

”Dennewitz var ett mindre gruvsamhälle mellan Malmberget och Koskullskulle. Samhället byggdes upp under slutet av 1800-talet i samband med gruvnäringens expansion; som mest bodde cirka 800 personer där. Samhället hade såväl skola som mataffär. Den sista familjen lämnade Dennewitz under mitten av 1960-talet; alla byggnader är nu rivna eftersom samhället hamnade i ett rasrisk-område. Namnet Dennewitz är taget från en plats i kommunen Niedergörsdorf i Brandenburg, sydväst om Berlin, där 1813 slaget vid Dennewitz stod”.

3:a blir det // Maria E

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s