Vinterpacket

Vinterpacket av Jacob Lindfors, Piratförlaget, 2021

På baksidan står det:
”Ondskan växer i djupet av de norrländska skogarna. Det gamla brottsnätverket Vinterpacket gör sig redo för en våldsam comeback. De vill rasera landet och börja om på nytt. De tar sikte på Försvarsmaktens specialförband SOG, för om de kan besegra Sveriges bästa soldater kommer de att visa sig oslagbara.”

Åhå, tänker jag, en ny Wilderäng eller Bergman med handling i Norrland, måste läsa. Men det är en slags blodig blandning. Och jag får lära mig ännu ett ord för kokain, ladd, för det är vad det handlar om, knark och droghandel samt kidnappning och någonstans finns det ett syfte med allt; ge ryska fd soldater/spetznas information om vad som egentligen finns i Kiruna. Men för att göra det måste Packet skapa oreda på så många ställen att polis och försvarsmakt inte riktigt hänger med och gemene man blir upprorisk av den passivitet som visas. INGET händer ju, måste vi ta saken i egna händer? Försvaret sätter in SOG och polisen NI.
I SOG arbetar Mattias Kassian. Han hämtades till Sverige då han var 6 år och på sid 109 får jag reda på att han är från Rwanda och kanske är tutsier. Kassian själv har vissa minnesbilder från sin barndom, före tiden på barnhemmet, men sedan svenska mamman dött vill han hedra henne med att göra gott och rycker in.
Vi får följa Kassians tid från GMU till SOG, uttagning, övningar mm samtidigt följer vi Jolines kamp hos Vinterpacket. Joline som av två barndomsvänner blir förd till packet efter en urspårad fest och sedan blir packets fånge i ett par år.
Jag är inte till fullo imponerad av detta. Lindfors vill få kidnapparen att upplevas snäll och human samtidigt hotfull och aggressiv, men visst, myntet har två sidor. Jag stör mig på inkonsekvensen av hur förbanden skrivs; I-19, F-21, A9 K 3. Vi får också en uppdatering av världsläget men hur och vem som beordrar ut I 19 och A 9 förstår jag fortfarande inte. ÖB kallar in hemvärnet i Dalagruppen, Gävleborgsbatatjonen, Fältjägarbataljonen, Västernorrlandsgruppen, i Härnösand och Medelpad…Blev detta rätt?? Men visst, det är inte verklighet, det är fiktion…eller??
Inte heller förstår jag kapitlet Missing People. Men det kanske inte menas Missing People som i sökorganisationen utan bara att det är saknade personer? Skrattade dock då en kvinna har jordgubbsblont hår …

Jacob Lindfors är omvärldsanalytiker och bor i Rönninge. Han har tidigare arbetat med säkerhetspolitiska frågor inom rikspolitiken. Vinterpacket är hans debutroman och första delen i en planerad trilogi om Mattias Kassian. Det skall bli spännande och se om han kan hålla ihop detta, lite för våldsamma drama.
3:a // Maria E

Ett svar till “Vinterpacket

  1. Ping: Sidenvägen | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s