Pirat- den oslagbara polishunden

Pirat-den oslagbara polishunden av Sune Johansson, Lumio förlag, 2019

Boken handlar givetvis om Pirat men lika mycket om kärleken till hunden som fått leka sig till berömmelse, om man skall tro Johansson, och det tycker jag vi ska. Pirat levde under åren 1958-1971 och gjorde stora rubriker som lyckad spårhund och bov-fångare. Han hade en överjävlig nos och kunde spåra på marken som i luften och verkade förstå vad som var viktigast vid varje tillfälle.
Början av boken handlar mycket om Johanssons förmåga att leka in kunskapen hos Pirat medan de samtidigt bevakade området kring Bodens Fästning, området dit ingen fick beträda under det sk kalla kriget. FÖRBJUDET OMRÅDE. Andra halvan av boken är korta anekdoter om olika uppdra Pirat lyckats med. Och ja, det blir lite tjatigt om hur bra han är då han jobbar och hur bortskämd han är då han är hemma och ”ledig”. Men visst är det en fin historia om en älskad vän och hund. Rikligt med fotografier.
På minnesstenen som jag faktiskt hittat vid Leåkersfästet på en plats Pirat patrullerade förbi under sin tid i tjänst står det: Vänskap är att känna lycka i varandras sällskap. I 19 uppkallade också en skidtävling efter denna hunds runda: Piratrundan. Det finns en Facebook grupp som försöker hitta och återskapa original rundan.
Bra bok för hundälskare
3:a från mig, lite för repetitiv // Maria E

Nedan: Minnesstenen som den såg ut 2012

SAMSUNG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s