Kyla

Kyla 001

Kyla av Therese Henriksson, Opal, 2019

Boken börjar med att föräldrarna har åkt på en treveckors-resa till Thailand, i december och skall komma hem lagom till jul. Hemma är de tre syskonen Simon, Sofia och Theo och försöker njuta av att det är FF. Det är minus 34 grader och popcornen i mikron puffar på, då allt blir svart, överallt. Elias, Sofias ”hemliga” pojkvän och Simons tidigare bästis, är på fest då allt slocknar.

Mobilen har ingen täckning, hus och lägenheter kyls ut snabbt och de står inför valet; åka till stugan eller stanna kvar. De åker… men hela tiden är Sofia orolig för Elias men vågar inte berätta det för Simon eller berätta att de är ihop. I stugan går det bra att värma upp huset med ved och smälta snö eller hämta vatten i vaken. En dag tar Sofia bilen till stan utan att berätta. I stan är det kallt och mörkt och i Elias lägenhet hittar hon mamman men inte Elias.

Trovärdig berättelse om sådant som kan hända och otroligt duktiga barn. Fast egentligen inte otroligt alls, då många barn faktiskt vet mycket om och vad man kan göra. Riktigt otäckt blir det då en man kommer in och hotar dem (var går gränsen för vad man gör för sina barn?). Invävt i boken finns många tips och idéer på vad man kan göra i en sådan situation och resultat av olika val. Enda lite osäkra metoden är då de tar hand om Elias…Bra språk som verkar ungdomligt, utan pekpinnar. Jag gillar också den inbyggda kärlekshistorien mellan Sofia och Elias och allt pirr som finns mellan dem.

Bra Therese!  4:a // Maria E

Läs gärna Sofia Nordins böcker i serien En sekund i taget och Om du såg mig nu 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s