Eldens arvtagare

Eldens arvtagare 001

Eldens arvtagare av Sarah. J. Maas, Modernista, 2018

Tredje delen i serien Glastronen och fortfarande överraskas jag då jag läser om Celaena och hennes liv. Översättarna, Lena Jonsson och Torun Lidfeldt Bager gör ett fantastiskt arbete med att hitta de rätta orden, för det är många beskrivande adjektiv som kommer till nytta i denna bok och det språket är helt avgörande för världen de lever i. De 560 sidorna gick snabbt att läsa…

Celaena kämpar vidare, missköter sig och dricker för mycket och känner sig allmänt usel i Wendelyn. Hon måste träffa sin moster för att få reda på svaret om urdnycklarna men för att förtjäna mötet med sin moster Maeve i Doranell måste hon bemästra sina krafter och förmågor och till sin hjälp får hon Rowan, en av fefolket som levt många hundra år, som direkt sätter henne i kökstjänst på slottet och verkar rent av tycka illa om henne.

Samtidigt med detta har kungen låtit avla fram lindormar som han nu låter olika klaner av häxor rida in och sedan skall de (häxorna) tjäna honom i helt andra syften, tror han. Kungen låter döda alla som kommer på tanken att göra uppror och med det, i det närmaste utplånar Celaenas folk. Prins Dorian kommer i nära kontakt med helaren Sorscha och det blir en farlig vänskap. En av kungens generaler Aedion kommer till stan och är dryg över det normala, men har har också andra planer, och han är slående lik Celaena. Chaol hamnar i trängt läge med generalen och tvingar avslöja sanningen; att Aelin lever. Och när kungen så småningom får reda på detta, och de planer hon har, blir han vansinnig.

Det är ett sammelsurium av trådar som, liksom i Harry Potter- böckerna sakta vävs ihop till en väv. Det tydligaste av alla trådar hos de olika folken är att de är leds på krig och våld och vill ha ett slut på tyrannernas maktgalenhet. Överallt finns dem som är goda. Visst, jag kan se många likheter med just Harry Potter-böckerna, men de har också präglat många författare, här finns lindormstävling efter guldägg, träning av sina krafter, fiender som suger livet ur en och gör en mörk och det är då jag lär känna Celaena ännu mer.

Jättebra bok!!

5:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s