Expedition Kanchenjunga

Expedition Kanmenchujna 001

Expedition Kanchenjunga av Michelle Paver, Semic, 2016

Paver är skicklig på att blanda fakta och fiktion, så också i boken Evig natt, böckerna om Vargbröder och Bronsdolken.  Nu är det dags att bestiga berg. Året är 1935 och världens tredje högsta berg skall bestigas. Det gäller att hinna före tyskarna. Jaget är doktor Stephen Pearce, bror till expeditionsledaren Kits och boken börjar med att Stephen råkar möte sin ungdomsidol och tillika den siste överlevande från Lyell-expeditionen 1905.

Mötet blir inte vad dr Pearce tänkt sig och olusten tar tag i honom. Broder Kits avfärdar allt och får de andra med sig, vi kör som tänkt! Expeditionen drar så i gång och med en stor mängd med sherpas börjar de gå uppåt. Vad som händer kan kanske förklaras med syrebrist, vidskepelse, skuggor mm men den ryggsäck de hittar på berget med namnet Arthur Ward i är onekligen verklig. Vem var han och varför nämns inte han i någon expedition?

En riktigt bra spökhistoria som också ger en bra känsla av hur det kunde vara att bestiga berg på ”den tiden” och vem som gjorde jobbet, egentligen.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s