Bronsdolken 1- Den utstötte

Den utstötte- Bronsdolken 1 av Michelle Paver, Semic, 2012

Efter att läst alla böcker om Torak och Renn i Vargbröderserien blev jag nyfiken på denna nya serie som utspelar sig på bronsåldern, för ca 3500 år sedan, i Grekland och runt medelhavet. Det är lätt att dra liknelser med Torak och Renn och det gör jag ofta. Temat är detsamma; Ung kille som tvingas överleva själv då hela hans familj dödats eller flytt. Kille träffar tjej som är tjurig i början men till slut inser bägge att de måste samarbeta och vargen är utbytt mot en delfin. Jag tror boken skulle tjänat på om man inte läst Vargbröder för det var alldeles för många liknelser- i det stora hela.

Hylas lever som getherde utanför byn med sin syster som utstötta och en dag kommer ”kråkorna” och dödar hans vän och hans hund. Systern lyckas fly och Hylsa tvingas också fly för livet. Henne måste han hitta. Bronsdolken som är roten till det onda får Hylas av en död (nästan i alla fall) man då han hjälper denne att gömma sig. Den döde( döende) ber honom också att ta sig till havet…

Pira är en flicka, på 13 år, som fått veta att hon skall giftas bort och nu försöker bränna sitt ansikte för att göra sig så ful att ingen vill ha henne, men är man dotter till en prästinna är inte livet lätt.

Paver beskriver området och bronsåldern på ett bra sätt och boken är spännande. Det var enkelt att läsa den och sätta sig in i de olika situationerna som de bägge barnen, Hylas och Pira, hamnar i. Men jag har svårt att tro att en tolvåring skulle göra detta. 15-åring hade varit med troligt.

Kan bli en bra serie att följa för dem som inte läst Vargbröder. Bronsdolken 1, får en lite svag 3:a för att den var för lik Vargbröder.

/ Maria E

Ett svar till “Bronsdolken 1- Den utstötte

  1. Ping: Expedition Kanchenjunga | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s