Vitormen- PAX 8

Vitormen 001

Vitormen av Åsa Larsson & Ingela Korsell med bilder av Henrik Jonsson, Bonnier Carlsen, 2017

Åttonde delen i serien PAX och inget har blivit sämre. Spänning hela tiden! Denna gång är de på självaste julaftonen allt händer och det i ett rasande tempo. Iris är tillfångatagen av Maggan Migrän och inspärrad på skolsystermottagningen. Alrik och Viggo och hela familjen Nygren är i pulkabacken och har roligt. Lycke-Marie hatar julafton, men ger sken av att vara lycklig och nu är hon också i pulkabacken med Mini, en flicka hon ofta sitter barnvakt åt. Lycke-Maries kompisar är också där och de gör klart för henne att hon inte är välkommen på festen, då hon aldrig bjuder tillbaka, men det kan hon inte, det går inte. Inte ens mormor kommer denna jul. Plötsligt försvinner Mini, hon liksom sugs ner i jorden. Viggo och Alrik hör Lycke-Maries skrik och strax är de indragna i ännu en otäck historia. Vitormen har tagit Mini. Hur skall hon räddas? Hur skall Iris räddas? Mitt under julklappsutdelningen får pojkarna ett SMS, kanske från mamma, tänker de, men det är från Lycke-Marie. Mini är tillbaka från Vitormen och hade en massa andra saker att berätta…De måste dra!

Stora skillnaden i denna bok är att monstret är snällt denna gång, Jonssons illustrationer, till trots. Återigen tycker jag att mellanspelen, som är korta, är precis lika bra som själva storyn. Julafton och familjetid, för de allra flesta, men inte för Iris, Alrik, Viggo och Lycke-Marie. Tankarna på mamma, finns alltid där hos pojkarna men för Lycke-Marie är det inge bra att ha en mamma som hon har. Här är det liknande i böckerna om Billie. Bra bok att läsa högt ut och många saker att diskutera kring.

4:a // Maria E

Billie- avgång 9:42 till nya livet

Billie- Du är bäst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s