Staden under berget- Hallahem 1

hallahem-001

Staden under berget av Susanne Trydal och Daniel Åhlin, Hoi förlag, 2015

Detta är del ett, av tre, i serien om Hallahem.

Tänk om du en dag fick veta att hela ditt liv varit en lögn, att du egentligen tillhör en annan värld och en annan mamma. En värld där det finns troll, vittror och magiska väsen. Bortbytingar var det ett tag sedan man läste om, även om man ibland undrar om man sett en, här sker bytet i ett gott syfte…tycker man.

Torun som tillhör Vitterfolket, är 12-år och lever I Hallahem, en hemlig stad belägen djupt under ett berg. En dag råkar hon och hennes bästa vän Auda höra något som inte var ämnat för deras öron. Hallahem hotas av människorna, men någonstans finns en flicka som kan hjälpa dem att rädda staden. Men vem är hon, och varför är hon så viktig?

Den tillika tolvåriga Tilda lever i människornas värld, men känner sig annorlunda. Tilda gilla djur och verkar nästan kunna prata med dem. När ödet för henne samman med Torun ställs de tillsammans inför svåra prövningar, och snart vilar hela Hallahems framtid på deras axlar. Vem kan man lita på?

Jag tyckte att det tog för lång tid att förklara allt och alla i bägge ”världarna”, mer än halva boken tog det innan flickorna träffas. Eftersom jag läste blev likheten slående med böckerna av Lois Lowry, Den utvalde och Blå tråd och Budbäraren, även om de är mer tidlösa och lite mer Hallahemvärld än våran värld. Men även i denna bok överlåter man framtiden åt barnen. Språket fungerar även om det blir lite väl utdraga förklaringar. Boken kunde förkortats med minst 50 sidor utan att bli sämre, nu kan man lätt tappa intresse under första halvan.

3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s