Under det rosa täcket / Istället för 2

Under det rosa täcket av Nina Björk, Wahlström & Widstrand, 2015

” Om kvinnlighetens vara och feministiska strategier”. Denna bok har fått stämpeln klassiker på ryggen och för att ha skrivits 1996 är det förhållandevis färskvara fortfarande, tyvärr. Jag skulle önska att mycket mer hänt under dessa 20 år, men till viss del är vi alla skyldiga till det. För att någon skall få mer måste någon annan ge mer. Skall man ge fler kvinnor plats på en viss skola/utbildning/ arbetsplats för att jämna ut den sneda könsfördelningen så är det på bekostnad av att färre män ges tillträde, oavsett om det är kvotering, positiv särbehandling eller bättre merit.

Boken är jättebra att läsa och ger många verktyg till att ifrågasätta. Björk jämför ofta de två motsatserna inom feminismen, också en anledning till att vi inte nått ända fram. Den ena varianten av feminism, som företräddes av bla Stödstrumporna, där huvudfokus var att tala om skillnaderna mellan könen- halva makten och hela lönen- var mottot. Den andra feminismen, av Björk kallad livmoderfeminism, talas om biologisk skillnad mellan könen och att vara kvinna och det kvinnliga bör högaktas och uppvärderas.

De allra flesta föds till man eller kvinna och utifrån uppväxt, arv och omgivning beter man sig manligt eller kvinnligt. En kvinna som beter sig mer manligt än kvinnligt ses inte alltid med blida ögon, inte ens bland kvinnor, medan en man som beter sig mer kvinnligt är manligt ofta når mer framgång hos kvinnor, är något jag själv erfarit.

Boken belyser kvinnan och kvinnligheten ur många perspektiv och ifrågasätter. ” Det är en kvinnlig erfarenhet att ha lägre betalda arbeten än män, eller att ha svårare att göra akademisk karriär. Men det är en feministisk åsikt att detta är fel och att detta fel inte beror på fria val, utan på strukturer i ett manssamhälle… Kvinna är inte synonymt med feminism”.

Att läsa Björks bok samtidigt med Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2 skapar en bra blid av hur man skall tänka för att ge sina barn en bra grund att stå på, och inte köna in dem i flickor och pojkar alldeles för tidigt. Låt dem vara barn så länge som möjligt och ge dem bra förebilder som de kan luta sig mot, oaktat man eller kvinna.

Björks bok får en klar 4:a för att den fortfarande är aktuell

Istället för 2 får en 5:a för att den har många bra exempel och tankeväckande ideér för att hindra oss att falla i genusfällan för tidigt. En perfekt bok för alla nyblivna föräldrar.

// Maria E

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s