När hundarna kommer

När hundarna kommer 001

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer, Bonnier Carlsen, 2015
En riktigt bra ”feel bad” bok som handlar om Ester och kompisen Veronica, Isak och brorsan Anton och en sommar när allt var som bäst och sämst.
När Isak byter ut de tjocka glasögonen mot kontaktlinser, ser han inte bara bättre utan ser bättre ut och han blir sedd av andra. Lillebror Anton rastar grangubbens hund och vill gärna vara tuffare. Ester är avundsjuk på att Veronica är så utvecklad som hon är och alltid får blickar på sig medan Veronica är avundsjuk på att Ester aldrig behöver plugga för att klara proven. På en fest träffar Ester på Isak och de blir ihop, Veronica blir ihop med Nicke. Antons ”hund” blir sjuk och måste avlivas och helt plötsligt har han ingen. Isak vill bara vara med Ester. Festandet går en dag överstyr och kvar på klipphällen ligger Simon, död.
Schiefauer målar skickligt upp ingressen till katastrofen som kommer att drabba dem alla. Hon kryper in under huden på Ester och Isak som är som vilka 17-åringar som helst, men ändå inte. Ester blir så inne i Isak att hon glömmer sig själv. Det inser både föräldrar, lärare och Veronica men Ester vägrar att lyssna på någon. Anton framställs som en mjuk kille som sakta hårdnar i sitt eget dilemma om vem han är och vem han gillar, gillar han Simon och är han bög då?
Boken skrämmer mig då det kan hända vem som helst i likhet med vad som händer i boken Villig. Allt detta händer i en ort där alla känner alla…nästan och ingen har förståelse för den sorg Isak och hans familj känner, istället hotas de och det är då hundarna kommer. Jag skulle vilja ha lite mer föräldraperspektiv, märker de inte vad som händer med Anton?
Jättebra bok, men vem vill egentligen läsa om något sådant? Kanske blir det en bok man skulle kunna läsa i klassen på gymnasiet och sedan ha diskussioner kring denna.
4:a // Maria E
Ps. Augustprisnominerad 2015

Ett svar till “När hundarna kommer

  1. Ping: Bärarna | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s