Villig

Villig 001      kort-kjol_pocket

Villig av Christina Wahldén, Raben&Sjögren, 2014
Villig är vad författaren säger en uppgradering av Kort Kjol som kom ut 1999 och jag håller med. Kan inte låta bli att reflektera över en händelse, liknande det som boken beskriver, där många tog killens parti, mamman, och andra tjejer som hävdade att det aldrig kunde vara han. Den våldtagna flickan hotades och kallades lögnare mm och det hela slutade med att allt lades ner och killen fortsatte att våldta så fort han friades. Jag kan minnas fel, och jag kan blandat ihop med en film men det är lika illa vilket som, det är så man vill gråta.
I Villig våldtas en 13-årig flicka av en 15-årig kille på en skoltoalett på högstadiet. Visst, Nora har haft sex med killen innan men aldrig så här hårt och på golvet på en toalett, fast hon sa att hon inte ville.
Skillnaden från Kort Kjol är väl den att man fortare kan sprida bilder, kommentarer och skapa grupper på ett helt annat sätt än för 15 år sedan, då det inte fanns en mobil med kamera i varje tonårings hand.
Storyn kort: Nora våldtas av Edvin, som hon är ihop med. Ida vill ligga med Edvin och Idas pappa ligger med Edvins mamma. Edvins lillebror blir svårt slagen av Edvins pappa då mamman är otrogen. Ida läger ut nakenbilder på sig själv, super och filmas i fyllan då hon våldtas. Edvin kollar på allt grövre porr och hatar pappan. Noras storasyrra, Tuva, går i Edvins klass och tar Noras parti och stöttar henne till 100%. Tuva dömer fotbollslaget där Edvins lillasyster spelar (Nora har slutat efter våldtäkten) och Edvins pappa är tränare. Kurator och rektor på skolan är undfallande och dömande och polisen tveksam. Allt detta händer i en ort där alla känner alla…nästan och inte många tar Noras parti eller Idas. Fler i samhället stöttar Edvin.
Det finns många anledningar till att läsa denna bok i en högstadieklass och diskutera händelseförloppet, från elevperspektiv men även från skolperspektiv. Varför behandlar man Nora och Ida på det sättet? Varför gör Edvin som han gör och varför är han bättre än Nora, eller är han det? Varför gör Ida som hon gör? Språket är grovt och rått och inget jag skulle vilja höra på en skola, elever emellan. Lär sig barnen det hemma eller är det på skolan, jag menar har man det som Edvin har det är det inte konstigt att man lär sig att hantera konflikter genom att slå på tredje part. Vem tar barnens parti om inte föräldrarna gör det. Stort mod av Tuva, som bara är 15 år. Våga prata med en vuxen.
4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s