Bärarna

Bärarna av Jessica Schiefauer, Romanus& Selling, 2020

Boken börjar med Förenade kontinenters fördrag: Vi skall rädda mänskligheten undan den pandemi som på mindre än elva månader orsakat miljontals dödsfall.

Det gör man genom att separera män och kvinnor från varandra. Kvinnorna (bärarna) bor i det öppna samhället och männen (spridarna) förs till karantän och rymningssäkra områden. Så är det med det.

Många år senare vill Nikkis partner (Simone) bära ett barn och det visar sig att hon tar till vilka medel som helst. I ett samhälle av bara kvinnor befruktas de på konstgjord väg med spermier från spridarna. Här väljs Y bort till förmån för X men även Y måste finnas för att X skall fortleva. Det visar sig att trots att Simone gjort otaliga försök blir det inget barn, hon saknar livmoder. Den hamnade i stället i hennes tvillingbror under graviditeten och nu vill Simone att han skall donera den till henne. Men nej. Nikki får då reda på att om hon blir bärande med en spridare (Y) och gör sen abort så kan hennes livmoder doneras till Simone. Men under graviditeten uppstår känslor hon aldrig trodde fanns, Simones tvillingbror visar sig vara en fin man och allt fler vill att de båda könen ska leva tillsammans i samhället. Men det skrämmer många…

-Vad får er att tro på att spridarna skulle bete sig annorlunda nu?

-Spridarna har betett sig vidrigt mot bärare genom historien, men jag tror att det inte måste vara så, vi borde kunna börja om och jag tror på människan, på vår godhet…

Jag gillade boken och har just läst den i pandemispåret. Hade vi hittat en orsak till spriding hade vi stoppat den på samma sätt? Vad har vi lärt oss av Spanska sjukan som grasserade för 100 år sedan? Den tog unga och tillsynes friska människor, nu tar den gamla och tillsynes sjuka personer. Ser man på bilder är det tätt mellan de sjuka för 100 år sedan, kanske spreds det snabbare då, män var inkallade och levde tätt i kaserner runt om i landet. Gamlingarna och barnen var kvar på landet, levde glesare.

Nåväl, i boken börjar man tvivla på att bärarna verkligen är så mycket bättre än spridarna. Har det inte med kunskap och utbildning att göra? Kanske borde man värdera om situationen, men hur gör man det?

Tycker det finns en bra baktanke med boken och en underton av kunskapsbrist skapar rädsla. Schiefauer har ett jättebra språk och böckerna Pojkarna och När hundarna kommer är väl värda att läsa.

4:a // Maria E 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s