Dödens mästarinna

Dödens mästarinna av Ariana Franklin, Damm förlag, 2007

Året är 1170 och Cambridge är i uppror. Någon mördar barn på ett bestiliskt sätt och det är troligtvis judarna. Men trots att judarna spärras in fortsätter mördandet. Kung Henrik II tappar tålamodet, kontaktar kungen av Sicilien och begär en utredare och en mästare i dödens konst. Det blir Simon av Neapel och Adelia, som utbildats sig i Salerno, trots att hon är kvinna som skickas. Med sig har hon en stor och mörk saracen  vid namn Mansur. De hinner knappt till England förrän de får bistå med medicinkunskaper. Prior Geoffreys prostata klämmer mot urinröret och nu måste drastiska åtgärder till.

Medeltiden är fylld med kristet folk under påvens ledning, riddare som far till, och kommer från det heliga landet samt vanliga människor. Många är de som är upplysta men än fler är inskränkta. Adelia får många problem bara för att hon är kvinna, något hon inte känt under sin tid i Italien och önskar sig tillbaka dit. Gyltha blir motvilligt deras husa och med tiden uppstår vänskap och även Gylthas barnbarn,Ulf, får bekräftelse och lyssnas på.

Barnliken undersöks och slutsatser dras och ju närmare sanning de kommer desto större blir hoten mot dem. Kyrkans makt är stor men kungens är större, ibland, och Adelia har tur ibland skicklighet och hennes djärvhet gör männen vansinniga…

Superspännande deckare i medeltida miljö. Otäckheterna skulle lika gärna kunnat vara nutida och jag ser framemot Adelias nästa uppdrag. För hon blir kvar i England, det har kungen bestämt.

4:a ger jag denna deckare / Maria E

4 svar till “Dödens mästarinna

  1. Jag som precis satt och undrade vad jag skall läsa härnäst när jag hittade din blogg! Och så hittade jag det här – tack:)/Tora

  2. Jag har beställt den första:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s