Tempelbranden

Tempelbranden av Chatarina Ingelman Sundberg, Historiska Media, 2010

Detta är den tredje fristående delen i serien Släkten och utspelar sig på av 1050-talet och hedningarna i Uppsalatrakten skall kristnas, om inte frivilligt så med våld. Och templet skall ner.

Detta våld drabbar Åsa som vid åtta års ålder blir vittne då hela hennes familj bränns inne för att de inte vill överge asatron. Förövarna som bränt och mördat i Kristi namn tar med sig den vettskrämda Åsa och hon hamnar hor Jarlabanke och hans fru, som båda har kristnats. Hon får växa upp som dotter där och träffar deras träl Björn som är stenhuggare. Björn lär henne stenhuggarkonsten och vänskap spirar. Jarlabanke planerar att gifta bort Åsa , utan hennes medgivande, med Torulf, och i panik ger hon sig till Björn. Torulf som skall vänta med att berätta om förlovningen har sett detta och tar nu Åsa med våld. Giftermålet blir dock av och ett dött barn föds fram. Barnen Gertrud och Adam följer och Åsa börjar tycka om Torulf fast han är labil. Men Torulf är en stark man i kristnandet och att han lever med en hedning ses inte med blida ögon.  Åsa och Torulf åker till England för att hämta en munk som skall hjälpa till med kristnandet utan att ta till våld. Men inget blir som tänkt.

Våldet avlöser varandra och Torulfs bror Bjarne väcker gamla minnen till liv hos Åsa. Adam dör. Hedningen Erik och hans far Blot-Sven lockar Åsa, särskilt Erik. Åsa vill inte kristnas för då blir hon underordnad mannen och det vill hon inte bli. Torulf tvingas förskjuta henne och beskyller henne för hor.

Mycket text och intressant att läsa. Det var nog inte så enkelt på den tiden heller. Men visst känns det som att asatron hade sundare syn på mannen och kvinnans relation än kristendomen hade/har?

Släkten visade sig vara en ganska finurlig serie, skriven av olika författare under ledning av Dick Harrisson. Del ett heter Blandat blod av Katarina Mazetti och del två heter Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg.

Denna del får en 3:a, nästan 4 och jag blir mycket nyfiken på hur det går för Gertrud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s