Slumpen är ingen tillfällighet

Slumpen är ingen tillfällighet av Jan Cederquist, Bokförlaget Langenskiöld, 2006

Det här skulle kunna vara en av berättelserna, fast det är det inte:

Det var januari och svinkallt. Jag var kaninvakt då våra vänner var på semester, kaninen är en s.k. ute-kanin som är ute dygnet runt. Från att ha varit minus 15 grader blir det plötsligt töväder och all snö rasar från taket under kvällen/ natten.

På morgonen, strax före sju, när skall jag gå och hejja på kaninen och ge den lite mat så sitter den i en liten grop och tittar på mig. Jag inser då att kaninen har fått all snö från taket in i buren, ser också att det sitter en lapp inklämd i dörren med följande text, ungefär: ”Hej, jag hittade kaninen på stora vägen och märkte att det inte var en hare så jag fångade den och gissade att den kom härifrån. Troligtvis har den rymt då snön kom ner från taket. Hälsningar Kristoffer H.”

Efter en halvtimmes skottande hade så kaninen några kvadratmeter att hoppa runt på och ny halm i buren. Räddningen för kaninen var den ”grotta” som fanns under själva buren.

Hur kunde Kristoffer fånga kaninen? Vem var denne Kristoffer?

Det visade sig vid lite eftersök att det var en 18-årig kille några hus bort som väntat på bussen, kvällen innan, då han såg kaninen. Han har själv haft kanin i 10 år så han visste hur man fångar kaniner så han tyckte inte att det var någon konst alls.

Jag tycker att han är en hjälte. Vem som helst annars, typ jag, hade förmodligen jagat kaninen till skogs eller en räv hade kunnat ta den eller någon hade kunnat kasta en snöboll på den och så hade den varit puts väck.

Slump? – Familjen bortrest, tö och snöras från taket, kaninen som räddar sig och sedan rymmer samtidigt som en kille som haft kanin länge, får syn på denna kanin, identifierar den som tam, fångar den och gräver ner den i sin hage. Helt otroligt att detta har skett samtidigt av en slump? Skulle inte tro det.

Slumpen är ingen tillfällighet, för detta är beviset och den semestrande familjen hade en kanin att komma hem till.

Boken är fylld av liknande berättelser och ger hjärnan lite att arbeta med. Vad gör att vi väljer olika, gör olika val eller att vi väljer överhuvudtaget? Det går ju liksom inte att få ett val ogjort och börja på ruta ett. För det kunskaper vi tog till oss gör att vi inte väljer lika eller väljer lika igen. Tänkvärd och rolig bok med många korta kapitel.

4:a / Maria

2 svar till “Slumpen är ingen tillfällighet

  1. Ping: Egenmäktigt förfarande | Hobbybibliotekarien

  2. Ping: Vardagsskrock | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s