Vardagsskrock

Vardagsskrock, från Abrakadabra till önskebrunn av Fredrik Skott, Polaris Fakta, 2021

Superkul att ha en författare i släkten, som jag vet av. Fredrik är min småkusin, eller tremänning som en del säger. I boken tar han upp mycket av det vi säger och gör, nästan av hävd, fast vet vi varför? Tillfällighet, tur, öde, slump eller kanske skrock? Jag tror att allt hänger ihop och så vill vi att det skall vara för att slippa förklara vad som egentligen hände och varför, när vi inte riktigt vet. Men Skott är inne på det i inledningen av boken då slumpen nämns flertalet gånger, liksom symboler som med tiden inte längre betyder samma sak i betraktarens ögon. Jag vill minnas att extremhögerrörelsen ofta viftade med svenska flaggan som sin symbol, men det känns som om folket tagit den tillbaka nu.

Att många symboler för exempelvis bönderna inte funkar längre beror på effektivisering men också på glömska. Förr fanns Bondepraktikan, där stod allt en bonde behövde veta för bästa resultat, nu förlitar man sig mer på Internet, tror jag.

Under F, som i fiske, berättar Skott om en tid i Säivis. Eva är troligtvis min mormor och jag minns att hon spottade på masken. I exakt samma Säivis var jag och min man och fiskade, han fick napp på napp men jag fick intet. Han säger då: ”Du måste tänka som fisken, ge mig spöt skall jag visa”. Napp direkt!! Jag byter drag men utan önskat resultat och hör strax kommentaren: ”Du gör ju inte som jag säger; Tänk som fisken! Hit med spöt igen skall jag visa!” Han får napp på nytt och jag slutar fiska. Var det en tillfällighet eller hade han tur eller var han skicklig?

Under T, som i Tretton, och F som i Fredagen den 13:e, finns mycket att tolka. Vissa hotell jag varit på saknar våning 13. Skrock??

Men åter till slumpen. Att en sak händer för att en annan just hänt med anledning av att strömmen gått kan ju lätt bli skrock eller så var det ödet…Läs gärna Cederqvists bok Slumpen är ingen tillfällighet.

Boken är lätt att läsa och upplagd från A-Ö. Gammalt skrock förklaras, tolkas och visar på att mycket har vi i oss ännu idag. Språket är klanderfritt och innehållet riktigt kul.

Klar 4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s