Under Ytan

Under Ytan av Cecilia Lidbeck, 2004, Rabén & Sjögren

En varannat kapitel kärleksbok (typ) som trots att den har några år på nacken alltid är aktuell.

Henke lever tillsammans med sin alkoholiserade mamma och sin lillebror vilka han älskar högt. Pappan har lämnat dem och och för att hålla hoppet uppe hos sin bror skriver han brev till dem från pappan med glada budskap.

Henke träffar Suss som kommer från den till synes perfekta familjen. Både Suss och Henke bär på svåra hemligheter. Utifrån sett är de båda verkligen olika, Henhe är tuff och skränig, Suss är ganska vanlig och städad, ingen är utanför egentligen fast båda är ensamma på sitt sätt, i sina liv.

Lidbeck beskriver Henkes våndor mycket bra, liksom hur Suss står i skuggan av sin perfekta döda syster som hon inte kan konkurrera med. Suss och Henke som gått i samma klass i flera år upptäcker plötsligt varandra på en fest där Suss slitit ner en kanonfull Henke från balkongräcket. Väl nere på det kalla betonggolvet kysser han henne och hon ser hur fantastiskt blå hans ögon är. Hon sliter sig loss och springer därifrån men hon kan inte sluta tänka på honom.

Kan man ångra något man sagt? En dag kommer de samtidigt försent till skolan och det skall vara prov i matte…

En 3:a bara för att det inte snackas så mycket i boken och för att allt inte är hopplöst. / Maria

Ett svar till “Under Ytan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s