Harris Tweed/ Ranish Tweed

Harris Tweed av Peter May, Modernista, 2018

Niamh och “Rory” är i Paris för att sälja sin Tweed, Ranish Tweed, en något annorlunda Tweed än den som måste vävas hemma och som benämns Harris Tweed.

Niamh får ett mail som talar om att hennes man har en affär med en kvinna i Paris och när Niamh konfronterar honom, nekar han. Då hon ser honom stiga in i kvinnans bil, rusar hon efter, bara för att bli vittne till att bilen exploderar framför henne. Allt tystnar. Niamh blir först misstänkt som mördare men får åka hem med sin man i en papplåda. Den franska polisen skickar Sylvie Braque för att vara närmare den misstänkte. Hemma på Hebriderna är allt sig likt, inget läker såren från förr och hatet bubblar under ytan. Det har det gjort sedan hon valde att gifta sig med Rory. Familjerna hatar varandra fast av olika skäl och även på osanna skäl, religiösa som klassiska.

I kapitel efter kapitel väver May ihop hela historien, från unga barn, till tonåringar, unga vuxna, på landet och i skolan och i modevärlden. Fast Niamh innerst inne vet och känner det, kan hon inte tro det om bästa barndomsvännen. Och ja, man skulle kunna hitta mördaren om man tänkte till lite…jag hade en annan på lut. May skriver nästan överdrivet beskrivande om ön, byarna, landskapet och folket, känner att ibland är det nog och ändå får jag lust att åka dit. Konstigt.

Jag gillar May och har läst flera böcker av honom, bland andra Lewis Trilogin, och några till kommer det att bli. Oklar ännu om denna är en serie eller fristående. Den storpocket som kom ut 2019 har fått titeln Ranish Tweed på svenska efter författarens önskemål, det kan jag hålla med om var bra. Orginalets titel är: ”I´ll keep you safe” och det finna många översättningsförslag, kan jag tycka.

3:a // Maria E

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s