Polcirkeln

Polcirkeln av Liza Marklund, Piratförlaget, 2021

Det var ett tag sedan jag läste Liza Marklund och jag vet inte varför jag tog denna bok? Undermedvetet kanske; jag hade just avslutat ett skolbibliotek och på väg hem var jag in på Ö&B för billigt snabbkaffe och tog just denna bok också. Nu ser jag att det står BIBLIOTEK på framsidan, så undermedvetet kanske men jag blev positivt överraskad.

Helt ny berättarstil, tycker jag. Vi följer fem tjejer i bokcirkeln Polcirkeln som startade på fritt valt arbete på högstadiet men som övergick till månadsmöten under gymnasiet. Men så försvinner plötsligt en av dem, helt spårlöst. 2019, fyrtio år senare hittas kroppen av en ung kvinna i ett brofundament som skall repareras, bara huvudet saknas. Wiking, alla skolflickors älskling på 80-talet är nu polisen som skall utreda av vem och varför det skett, men kan han göra det på ett objektivt sätt? Kanske är han den skyldige, för vad hände med hans fru egentligen?

Alla kapitlen börjar med bokcirkeln 1980 och de böcker tjejerna valt och sedan kopplas man in på 2019 och vilken roll alla hade och nu har. Livet blev inte som tänkt för nästan någon. Marklund har ett drag av Wilderäng i sitt sätt att produktplacera märken hit och märken dit som även jag känner igen. Enda gången jag saknade ett namn var efter kakmaskaran…min hette Pierre Robert och man spottade på den, äckligt va?

Byn Stenträsk, känns som vilken by som helst i Norrbotten på 80-talet. Men visst väcker boken minnen till liv. Detta skall bli en trilogi och Marklund bjuder oss på en cliffhanger som kommer drabba Wiking på många sätt.

Klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s